dijous, 15 de juny del 2023

Passejant pel camí de l'Albagés ( 6 ).

A l'entrada anterior dedicada a la passejada pel camí de l'Albagés ens vàrem aturar a l'elegant cabana  de planta circular i coberta de falsa cúpula ( fitxa 14.059 de la Wikipedra ) situada a la partida de Coma Madrona del terme municipal d'Aspa. 
 
 
Continuant pel mateix camí, a uns quatre-cents metres trobem una nova construcció de pedra seca que podem consultar a la fitxa 14.060 de la Wikipedra. Les fitxes de les tres cabanes que visitarem avui  virtualment també són de Fer Maldonado.
 

A tocar del camí ens espera una cabana, orientada al nord, en perfecte estat de conservació que no ha estat restaurada. Camino uns metres més per poder fotografiar-la frontalment. 


Com les dues cabanes anteriors que hem visitat virtualment a la sèrie d'entrades dedicades a passejar pel camí de l'Albagés, aquesta construcció de pedra seca està ubicada a la Vall de Coma Madrona, al terme municipal d'Aspa.


Continuo uns metres més pel camí per fer la propera fotografia en la que podeu veure el mur esquerre i el sostre amb la terra compactada i la vegetació que impermeabilitza la cabana.


Avançant una mica més pel camí trobem, al costat de la cabana, una bassa en la que hi ha un codonyer al seu interior.


Gràcies a la xarxa de regadiu Segarra-Garrigues - Suport a l'arbrat ZEPA dels termes municipals d'Aspa i Artesa de Lleida, la transformació de l'agricultura és espectacular. A tocar del reg gota a gota trobem antics exemples de l'esforç dels pagesos per gaudir de l'aigua. La propera fotografia està feta a tocar de la bassa.


A la fotografia següent podeu constatar la proximitat entre la bassa i la cabana de la que podeu veure el sostre a la dreta del pi.


Girem cua i tornem per entrar a la cabana, una construcció aèria adossada al marge, de planta rectangular, coberta de volta de canó i amb la porta d'arc de mig punt.

Nomes entrar faig la fotografia següent en la que a més a més de constatar el bon estat de conservació de l'interior hi podem veure una menjadora a l'esquerra.
 

Els tubs recolzats al mur del fons i a l'interior de la menjadora són una petita mostra del gran canvi que ha suposat la nova xarxa de regadiu.

Si ens apropem a la menjadora podem observar un parell de penjadors. El que podeu veure a la propera fotografia de detall és el més proper al mur del fons de la cabana.
 
 
Abans de sortir de la cabana, ens aturem un moment per donar un cop d'ull al petit armari, ple de teranyines, que hi ha al mur dret.


A les fotografies anterior i propera de detall podeu observar el carreu que hi ha a la dreta de l'armari, en el que podem llegir-hi dues vegades AÑO 1880.


Surto de la cabana i la ressegueixo perimetralment, enfilant-me al marge, per fer-ne l'última fotografia del seu sostre. Veieu la cabana ?


Girem cua, agafem el cotxe i ens incorporem a la carretera Artesa de Lleida - Aspa ( LV-7021 ) anant a l'esquerra en direcció Aspa. A pocs metres trobem un camí a la dreta que agafarem. Aparquem en un lloc que no molestem i anem caminant fins a la cabana  ( fitxa 14.033 de la Wikipedra ), que com les dues anteriors estan al terme municipal d'Aspa. 

 
Les fotografies d'aquesta cabana, que vaig fer al febrer del 2.012 ( abans de la restauració) i al març del 2.020 ( després de la restauració ), intenten mostrar-vos el mateix indret perquè valoreu el resultat de la restauració.


Com podeu observar a la fotografia anterior, a l'esquerra de la construcció de pedra seca hi ha un plafó informatiu. Gràcies a la propera fotografia de detall  podeu veure l'encapçalament Cabana d'Aspa. Al  text hi podem llegir: "Al costat de la cabana podeu veure les restes d'una pedrera, i a sota del camí la bassa que arreplegava l'aigua de pluja i la pica de pedra on bevien els animals".
 
 
Vaig a l'esquerra de la cabana i faig les dues fotografies següents d'aquesta construcció aèria adossada al marge, de planta rectangular, coberta de falsa cúpula i porta amb llinda doble. 
 


A la descripció de la fitxa de la Wikipedra hi podem llegir: " Cabana amb coberta de falsa cúpula, feta per picapedrers al cantó de la pedrera. És la cabana amb coberta de falsa cúpula més gran de la comarca ( 7,54 metres quadrats ). Al seu davant, un recer amb forma d'U adossat a la cabana i una pica per abeurar els animals ".



Malauradament no puc mostrar-vos la coberta de falsa cúpula perquè sempre que hi he anat l'he trobat tancada. La cabana està construïda amb les pedres procedents del desbast dels blocs de pedra de la pedrera. 
Ara vaig a la dreta de la cabana per fer les fotografies següents d'abans i després de la restauració en les que podeu observar molt bé el revestiment exterior de la volta, amb pedres petites colgades de terra ben premuda que té la funció d'aconseguir un bon aïllament. A la dreta de la fotografia d'abans de la restauració podeu observar la pica per abeurar els animals, i a l'esquerra de la fotografia posterior a la restauració, el recer adossat a la cabana.

Continuo resseguint perimetralment la cabana i faig la propera fotografia en la que podeu observar el mur dret de la cabana en el que, a l'esquerra, hi ha la pica.
 

Camino uns metres més i giro una mica a l'esquerra per mostrar-vos el mur dret, el del fons de la cabana i la terra compactada que cobreix el sostre i impermeabilitza la construcció de pedra seca.


Per acabar, la fotografia del mur posterior en la que es veu molt bé la coberta de la volta de canó de la Cabana d'Aspa.


Agafem el cotxe per tornar a incorporar-nos a la carretera Artesa de Lleida - Aspa ( LV - 7021 ). Anem a l'esquerra, en direcció a Artesa de Lleida. Cal estar atents perquè ens hem incorporat al quilòmetre sis i ens caldrà agafar el camí a l'esquerra que trobarem al quilòmetre quatre.


La fitxa de la Wikipedra ( 14.029 ) i l'encapçalament del plafó informatiu que hi ha a la dreta de la construcció de pedra seca, en el que podem llegir Cabana d'Artesa de Lleida, ens deixen molt clar que ja hem sortit del terme municipal d'Aspa per tornar al d'Artesa de Lleida.


Al plafó informatiu hi podem llegir que és " una cabana amb coberta de volta de canó, estil predominant a la comarca, aixecada als quatre vents, és a dir, la cabana no es recolza en un turó o en un marge ".


La simetria de la façana d'aquesta cabana, construïda amb pedres ben treballades, és espectacular. La porta amb arc de mig punt està perfectament centrada al mig de la façana.


A la fotografia anterior podeu observar lo ben feta que està la façana. He marcat amb una circumferència groga la dovella de  la dreta de la clau, en la que podem llegir l'any de construcció de la cabana 1.876 ( propera fotografia de detall ).


Es tracta d'una construcció aèria aïllada de planta rectangular amb coberta de volta de canó. Molt ben conservada, no ha estat restaurada.


Vaig a la dreta per resseguir-la perimetralment i així poder mostrar-vos detalladament aquesta construcció de pedra seca .


A la fotografia anterior podeu observar la façana principal, el mur de la dreta i el sostre amb la terra compactada que impermeabilitza la cabana.
Dono mitja volta i torno a la façana principal per posteriorment anar a l'esquerra. A la fotografia següent podeu veure bé els estreps que es construïen a dreta i esquerra de la cabana per contrarestar l'empenta lateral que dóna la volta. Aquests estreps tenen la funció de contrafort.


Una mica més a l'esquerra, al costat de la cabana, hi ha la bassa que recollia aigua de pluja de la que bevien el pagès i l'animal de càrrega.
 
 
En els períodes de gran sequera a les basses és difícil trobar-hi  una gota d'aigua però encara hi podem veure vegetació que espera que les pluges tornin a omplir-les. A la fotografia anterior i a les dues properes podeu constatar que la bassa està seca però plena de canyís.
 


A l'interior de la cabana, que té catorze metres quadrats, a l'esquerra hi ha la menjadora que podeu veure a la propera fotografia, i dos petits armaris.


Sortim de la cabana construïda l'últim quart del segle XIX per tornar a la carretera LV - 7021 per continuar la nostra recerca del patrimoni.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada