Ahir, Dia Internacional dels Arxius, el Capitular de Lleida, que
conserva documentació manuscrita i/o impresa generada i/o relacionada
amb la gestió del Capítol des del segle X fins a l'actualitat ens tornava a convidar a celebrar-ho. Per això vaig apropar-me al carrer Almodí vell s/n.
Com podeu veure a la fotografia anterior a la porta hi ha un cartell de l'exposició que podem visitar enguany Kalendari i mes dotze mesos ... dotze documents. La podreu veure des del proper dilluns dia 12 fins al divendres 16 de 9:00 a 13:00.
L'any 2.004 el Congrés Internacional d'Arxius que es celebrà a Viena
decidí per unanimitat demanar a les Nacions Unides la creació d'un Dia
Internacional dels Arxius. Quatre anys després, concretament el 9 de
juny, es commemorà el seixantè aniversari de la fundació del Consell
Internacional d'Arxius. A partir d'aquell 9 de juny del 2.008. els
arxius de tot el món celebren la seva diada.
Pujant les escales aprofiteu per donar un cop d'ull a les antigues fotografies en les que podeu veure la Catedral Nova abans i després de la Guerra Civil. En una propera entrada us les mostraré detalladament.
Abans d'entrar a l'arxiu aprofiteu per veure la miniatura ( penseu que l'àngel original pesa 162 quilograms i conjuntament amb el mecanisme del penell té una alçària de quatre metres ) de l'Àngel penell que corona el campanar de l'església de Santa Maria d'Almenar, un temple amb nau i capçalera gòtica del segle XIV, campanar barroc i façana neoclàssica. L'àngel original coronà el campanar fins al 1.936 i restituït en la restauració del 1.985.
L'exposició que hi ha a la Sala de lectura de l'Arxiu Capitular ens permet donar un cop d'ull a dotze documents, un per cada mes de l'any. A la propera fotografia podeu veure les taules en les que estan exposats els primers vuit documents que van del gener a l'agost.
A les altres taules de la sala hi ha els quatre documents que completen l'any i van del mes de setembre al de desembre.
El document que fa referència al gener és un fragment d'un incunable trobat a l'interior d'un còdex i el del mes de febrer és un dels llibres de correspondència ( 1.720 - 1.770 ).
El document forma part del Fons de còdex RC_0034_L01: Incunable. És un full de paper imprès de 213 X 154 mil·límetres, un full d'almanac editat a finals del segle XV que correspon al llunari de Bernat de Granollacs. A la fotografia de detall hi podeu llegir ..."En el dicho año en el mes de enero al lleno de la luna fera eclipsi della".
La segona taula està dedicada als mesos de març i abril. Al foli 43 r-v del llibre manuscrit de visites pastorals hi podem llegir la visita a la parròquia de Sant Joan del 27 de març de 1.597 on s'expliquen les penúries i necessitats d'aquesta parròquia.
A la fotografia anterior podeu veure el llibre de 696 folis de paper manuscrit, enquadernació de pergamí i cintes de badana per lligar, VP_0007 ( 1.596 - 1.597 ), que mesura 328 X 230 X 95 mil·límetres.
El 15 d'abril de 1.761 es va posar la primera pedra de la Catedral Nova. A la fotografia següent us senyalo on ho explica al llibre de 384 folis que mesura 320 X 230 X 75 mil·límetres, de les Actes Capitulars AC_0125 Registre d'Actes Capitulars, notari José Pocurull, 1.761 - 1.766. És un llibre de paper manuscrit, enquadernació de pergamí i cintes de badana per lligar.
A la tercera taula ens espera un dels còdex medievals més importants de la ciutat de Lleida. El llibre Verd recull documents cabdals per a la història del Capítol i de la ciutat del segle XII al XIII.
Als folis fl 53r ( IX r ) - 56 v ( XII v ), amb data del 22 de maig de 1.203 hi podem llegir com el papa Innocenci III explica els límits de les diòcesis d'Osca i Lleida.
Del dia 22 de juny de 1.806 és el document amb la descripció d'un cementiri de la ciutat de Pamplona i en el quadern amb set bifolis cosits del 6 de juliol de 1.459 podeu veure l'inventari i encant ( venda pública ) dels bens de Joan de Setcastella, canonge i prebost ( cap del Capítol ) de la Seu de Lleida.
Abans de canviar de taula podem donar un cop d'ull a la carta de Jaume Molner a Antoni Gallart, mestre d'escola, del 18 d'agost de 1.606.
Anem a l'altre grup de taules de la Sala de Lectura per observar els documents que fan referència als mesos de setembre a desembre.
A la primera taula, obert pels folis 55v - 56 r, ens espera el Registre de baptismes de la Seu Vella. Lleida, de 12 de novembre de 1.446 al 22 de maig de 1.469. Aquests folis corresponen al registre de baptismes del mes de setembre de 1.467.
A les dues properes fotografies podeu veure fragments del pergamí signat el 30 d'octubre de 1.149 per Ramon Berenguer IV. És la donació del comte de Barcelona per a la restauració del culte a la Seu de Lleida.
El mes de novembre està representat per un manuscrit que forma part del liber defunctorum, 1.547 - 1.827. Fa referència a l'enterrament del bisbe Miguel Despuig a la Seu Vella de Lleida el dia 21 de novembre de 1.559.
Tanca l'exposició el document el dia 13 de desembre de 1.897 en el que un capellà certifica la situació de pobresa i bona conducta d'Antonio Florento per facilitar-li fer de manxador a la catedral de Lleida. El manxador era el que manxava per donar vent a l'orgue ).
Al marxar de l'Arxiu Capitular si us apropeu a la plaça de la Catedral podeu veure el faristol del Memorial Democràtic / Espais de Memòria ha col·locat fa poc temps per recordar l'incendi que destruí la Catedral Nova el dia 25 d'agost de 1.936.
El foc va destruir molt patrimoni artístic i religiós. Personalitats republicanes en van salvar una part important però la columna anarquista Los Aguiluchos de la FAI ens van deixar sense el cadirat del cor del 1.774 de Lluís Bonifaç Massó un dels principals escultors barrocs catalans.
Al faristol hi veureu dues fotografies de l'Arxiu fotogràfic de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. A la de dalt en la que la gent mirant l'incendi ( 1.936 ) és del fons Ramon Rius i la de sota, amb la inauguració de la catedral restaurada ( 1.955 ) és del Fons Gómez Vidal.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada