dimecres, 11 d’octubre del 2023

El castell de Montblanc.

Amb la d'avui començo una sèrie d'entrades dedicades al ric patrimoni de la vila de Montblanc, capital de la Conca de Barberà. 
Quan arribem a la torre dels Cinc Cantons deixem la Muralla de Santa Anna per pujar per la Plaça de Santa Anna i el Baluard de Santa Anna. 


Al final del Baluard de Santa Anna trobem el Passeig Josep Conangla, on podem aparcar el cotxe. El recinte emmurallat, construït al segle XIV, és espectacular. Penseu que té un perímetre de mil cinc-cents metres i una trentena de torres de planta rectangular, exceptuant la dels Cinc Cantons que és de planta pentagonal . El recinte, construït amb pedra, argamassa i tàpia. Les muralles tenen una altura mitjana de sis metres i les torres de setze metres.


El rei Pere III el Cerimoniós ordenà la construcció de la muralla en el marc de la guerra contra Pedro I de Castilla, que el seus detractors coneixien com "el Cruel" i els partidaris com "el Justo" o "el Justiciero".
Entre els segles XV i XVIII el territori va patir una colla de conflictes bèl·lics i el recinte emmurallat va perdre la seva funció defensiva. Les autoritats municipals van arrendar les torres i els fossars pel pasturatge i van construir immobles aprofitant la muralla, que quedà en males condicions. L'any 1.971 es començà a recuperar el recinte emmurallat.

Entrem pel Foradot, l'accés al nucli antic situat a la zona més alta del clos emmurallat. No és un dels antics portals sinó que es va obrir per poder accedir durant la rehabilitació d'aquest tram de muralla que s'havia ensorrat. El forat que havia quedat a la muralla donà en nom al nou portal, el Foradot...
Només entrar al recinte emmurallat pel carrer del Foradot trobem, en el punt en el que es troba amb el carrer del Mur, una sedera que ens convida a pujar al tossal coronat per les restes del Castell de Montblanc


Un plafó informatiu ens fa una petita pinzellada històrica del Castell i de la Vila de Montblanc que està acompanyada d'un dibuix de l'il·lustrador tarragoní d'Hugo Prades, una representació idealitzada del Castell al voltant del segles XIV-XV.

 
Ara que ja he pujat part de la sendera m'aturo un moment  per mostrar-vos a la propera fotografia a vista d'ocell una part de Montblanc, la de la Muralla de Sant Jordi. Les lletres T us indiquen algunes de les torres del recinte emmurallat.


Si em giro podeu veure la part superior del Foradot ( 1 ) i darrere, fora del recinte emmurallat, el Convent de la Serra ( 2 ) que també visitarem en el nostre periple perla Vila de Montblanc.


El castell, ubicat al pla de Santa Bàrbara, fou la residència del rei quan estava a Montblanc. El primer document que en parla és del 1.161. El rei Jaume I el Conqueridor ordenà la seva reforma l'any 1.264 i digué que tinguessin preparat per si hi volia anar cinc llits i un centenar d'escudelles ( vas de terrissa, pisa, semiesfèrica per servir sopa, brou... ) per alimentar al seu seguici.


L'any 1.302 s'hi van fer obres importants perquè el rei Jaume II el Just hi pogués viure durant les Corts Catalanes celebrades a la Vila de Montblanc l'any 1.307. Pere III el Cerimoniós també volia reformar parets i cobertes. Les obres van començar l'any 1.373 però per manca de recursos econòmics s'aturaren. L'any 1.470  ja era una ruïna. Els carreus del castell s'empraren per construir els grans palaus que hi ha a Montblanc. Com podeu constatar a les fotografies anterior i a la propera del castell no en queda gairebé res de res...


Si ens apropem al mur del mirador veurem, a tocar, l'església de Santa Maria la Major que serà la protagonista de les dues properes entrades dedicades a Montblanc.


Girem cua i mentre tornem al carrer del Foradot per continuar baixant pel carrer de la Pedrera faig la propera fotografia en la que podeu observar diferents elements arquitectònics del temple: cimbori, contraforts, gàrgoles, pinacles decorats amb frondes ( ornamentació característica del gòtic que acaba en forma de fulles ) i coronats amb un floró.
 
 
Ja al carrer de la Pedrera podem tocar el mur en el que hi ha el finestral que podeu veure detalladament  a la fotografia següent.


Quan trobem la plaça dels Torraires anem a la dreta fins a la plaça de Santa Maria on, resseguint l'absis pentagonal, ens aproparem a les escales d'accés al temple que observarem detalladament a les dues properes entrades dedicades a Montblanc.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada