dimarts, 17 d’octubre del 2023

Els molins fariners d'Algaida ( 3 ).

A l'entrada anterior vàrem donar un cop d'ull a tres dels molins fariners de la vila d'Algaida, el d'en Roig, el d'en Nofre i el Nou. A la d'avui continuem passejant pel carrer des Colomer fins al carrer de sa Farinera, ja als afores de la vila, on podem gaudir d'una vista d'Algaida amb la Serra de Tramuntana al fons.
 
 
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos millor el molí d'en Boi i a la seva dreta l'església parroquial d'Algaida dedicada a l'advocació de Sant Pere i Sant Pau.


Però abans d'apropar-nos al molí d'en Boi anem a la ronda de Migjorn per veure la torre del molí del Falconer, situat a la part alta de la zona del Porrassar. En aquest molí, que sempre ha estat propietat de la família Mulet, es pot llegir a la porta de la torre l'any de construcció del molí, 1.797. A la fotografia següent, darrere del mur de la ronda de Migjorn, podeu veure la torre.
 
 
Apropant-me una mica més podem observar millor la torre d'aquest molí que duu el nom de l'últim moliner que hi va moldre, Llorenç Falconer Torrens.


Deixem el carrer de sa Farinera, creuem amb cura la rotonda i continuem uns metres per la carretera Ma-5010 direcció a Llucmajor. De seguida trobem un estret camí a l'esquerra que ens permet apropar-nos al molí. L'edifici, que no s'ha modificat gaire, està format per tres naus paral·leles amb coberta de volta de canó amb la torre al centre.
L'any 1.956 es van fer unes reformes en els que a la nau de llevant, que fins aquell moment era un estable, s'hi construí un sostre transformant l'espai en un dormitori.

 
L'antiga terrassa d'envelar, que té vuit gàrgoles per eliminar les aigües pluvials, s'encimentà. Com a la resta de torres es pot accedir a les plantes superiors per una escala interior de caragol. En Fiolet al seu llibre "Els molins fariners del terme d'Algaida"  ens explica que a la primera planta hi havia unes moles fogueres ( fetes amb peces de sílex ) que servien per moldre el blat. Al replà següent s'ensacava la farina d'ordi o civada que molien a la planta superior amb unes moles molt grosses anomenades moles catalanes. Malauradament no es conserva cap dels antics mecanismes del molí.
L'any 2.001 Mateu Mulet i la seva dona Margarida van encarregar el projecte de rehabilitació del molí a l'arquitecte algaidí Rafel "Margallot". Les obres van acabar l'any 2.004.
Girem cua i tornem fins al carrer de sa Farinera per continuar pel carrer d'es Colomer fins arribar al molí d'en Jofre. Abans d'anar cap al carrer Nou vull mostrar-vos la bellesa del Molí d'en Boí des del carrer de Jaume I.


Inicialment aquest molí, ubicat al número quaranta-cinc del carrer Nou, també era conegut a com molí d'en Vellaco. A tocar del portal d'accés a la planta alta de la torre hi ha gravada la data 1.693, però a les restes del congreny superior, que foren retirades durant la reforma feta entre els anys 1.974 i 1.979, hi ha la data de 1.812 que potser fa referència a alguna reforma dels mecanismes de l'interior de la torre.

 
Aquest, que és un dels molins fariners més antics d'Algaida, té una estructura complicada per la colla de voltes de canó. La volta més llarga, situada a la part posterior, es va enfonsar l'any 1.972.
Giro cua per apropar-me al carrer Nou on hi ha l'entrada amb el frontis principal. Mentre hi anem aprofitem per observar-lo perimetralment.


A la fotografia anterior i a les properes podeu observar les tres naus amb la nau situada sobre la central. L'edifici del molí és molt alt, supera els sis metres, i les seves naus tenen doble alçada interior.


La nau posterior, després d'ensorrar-se, fou reconstruïda amb només planta baixa. A les reformes que va fer el picapedrer Xesc Antich es va tancar el solar del carrer Nou, fou restaurada l'escala exterior ( que podeu veure a la dreta a la fotografia següent malgrat el contrallum ) que permet accedir al terrat d'envelar. Per aquesta escala pujaven al molí els clients del moliner.


També es reformà el coll de la cisterna i la distribució. A partir de l'envelador la torre del molí manté l'antiga escala de cargol interior que ens duu al replà d'ensacar la farina que es molia a la planta superior on hi havia les moles. Actualment hi ha un dipòsit d'aigua a la part superior de la torre que permet aconseguir més pressió.


Toni "Metller", l'amo del molí, va reconstruir el capell amb càrritx ( una planta de la família de les gramínies ), enganxant-la a l'estructura de fusta. Malauradament un llamp el va fer malbé. L'actual, d'estructura metàl·lica pintada, el va fer Joan Balaguer.


Dels antics mecanismes del molí només queden el congreny inferior, fix a la torre, i les restes del superior que tenen una funció decorativa.
El propietari actual és Miquel Fiol Sala. El nom del molí ve d'un dels antics propietaris, Francesc Mulet Serra, conegut com "Boi", que era net del darrer moliner.
Deixem el molí d'en Boi i continuem pel carrer Nou fins trobar la confluència dels carrers de Migdia, des Colomer i de l'Amargura on hi ha la creu de terme des Colomer, del segle XVI. En aquest indret començarem la propera entrada dedicada als molins fariners de la vila d'Algaida.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada