diumenge, 5 de novembre del 2023

A la partida Les Tallades ( i 2 ).

Continuem passejant per la partida Les Tallades d'Aspa, concretament pel camí vell de Puigverd de Lleida, on a l'entrada anterior vàrem observar detalladament dues cabanes de pedra seca de planta circular i coberta de falsa cúpula ( A -fitxa 5.610- i B -fitxa 5.561- al proper mapa de la Wikipedra ) i una, C, de planta rectangular amb un petit tancat adossat a l'esquerra i amb coberta a una aigua d'uralita que no està catalogada a la Wikipedra.
 
 
Després de donar un cop d'ull a la cabana C tornarem al camí vell de Puigverd, al punt X del mapa anterior, on continuem avui la passejada per la partida Les Tallades. A uns quatre-cents metres trobem una sendera a l'esquerra, que no agafem, i uns minuts després trobem a la dreta del camí la cabana que a la Wikipedra té la fitxa 5.383.


Es tracta d'una construcció aèria adossada al marge de planta rectangular, orientada a l'est i amb coberta de volta de canó. 
Al desembre de l'any 2.008, Cossetània Edicions publicà "Les cabanes de volta de les Borges Blanques. Paisatges, fets i gent" de Ramon Queralt i fotografies d'Oriol Cornudella. Tota una joia per als enamorats de la pedra seca.


A la taula 2 de la pàgina 38 fa referència les cabanes de volta en municipis de les Garrigues i nou municipis del Segrià. En total hi ha 1.181 cabanes, 0,96 per quilòmetre quadrat. D'aquestes cabanes, 28 estan ubicades al municipi d'Arpa ( 2,78 cabanes de volta per quilòmetre quadrat ).

A la fotografia anterior podeu veure el sostre amb la terra compactada, que es va emprar per construir la volta, i la vegetació que impermeabilitza la cabana. 
Per construir la cabana primer s'aixecaven les parets laterals fins al començament de la volta ( més o menys d'una alçària ). S'omplia l'espai amb terra que tenia la funció de motlle de la cabana sobre el que es construïa la volta. Després de fer la volta es construïen els estreps que compensen l'empenta lateral de la volta. Es buidava la terra de l'interior de la cabana i es col·locava al sostre molt premuda. Després es construïa, si calia, la paret posterior ( penseu que moltes cabanes estan recolzades sobre la roca. Per acabar feien la paret davantera i la porta.

 
A la fotografia anterior podeu veure la paret davantera de la cabana amb la volta, la llinda, els muntants de la porta i els estreps. La fumera de la dreta és molt posterior. La propera fotografia ens permet observar la paret nord de la cabana.
 
 
Anant una mica a l'esquerra puc mostrar-vos a la fotografia següent una perspectiva diferent dels murs nord i oest
 
 
Giro cua per tornar a la façana principal d'aquesta cabana amb porta de llinda plana. Però abans d'entrar-hi vull mostrar-vos a la fotografia de detall de la llinda en la que hi podem llegir la paraula AÑO, però no queda clar a quin any es construí.
 
 
Les protagonistes de la propera fotografia són la volta de canó de la cabana i la paret oest, en la que podeu veure a la part inferior que s'ha reforçat amb ciment.

 
Només entrar-hi, a dreta i esquerra podem veure els armaris de la cabana. A les construccions de pedra seca podem trobar-hi tres tipus d'armari: alt ( per deixar el menjar ), baix ( per mantenir l'aigua o el vi fresc ) i cocó ( armari fondo arran de terra per deixar les eines llargues ).
 

A la primera de les fotografies anteriors podeu veure l'armari de la paret nord i a la segona el de la paret sud que a la seva dreta té el foc a terra.
Als comentaris de la fitxa Pere Peiró escriu: " Cal Ramiro, situada a Les Tallades ". La fitxa, de l'agost del 2.011, diu que la cabana no està restaurada i presenta una bona conservació. Actualment en alguns espais s'ha emprat ciment.
 

A la pàgina 255 del llibre que Pagès Editors publicà al 2.005 "Les construccions de pedra seca. Inventari de cabanes de volta, balmes, murades i aljubs de les terres de Lleida" de Fèlix Martin i Josep Preixens, trobem la fotografia d'aquesta cabana amb el text: "Aspa. Partida Les Tallades. Cabana amb volta de canó. Propietari Josep Peiró. Mides: alt. 2,50, ampl. 3, prof. 4,30 / 12,90 metres quadrats".


Sortint de la cabana de pedra seca i tornant al camp d'oliveres per on hem vingut, veig en la llunyania gràcies al binocles un aflorament rocós en el que hi ha una porta. Malgrat que al mapa de la Wikipedra no assenyala cap cabana en aquell punt, m'hi apropo. A la fotografia anterior està a l'interior de l'el·lipse groga.


Enfilo un marge alt i faig la fotografia anterior i les tres properes en les que podeu observar la curiosa barraca.


Com podeu constatar a les fotografies la barraca està força atrotinada, amb la porta apuntalada i una colla d'esquerdes. Evidentment no és una construcció de pedra seca però pot recordar una terrera encastada.


Una terrera encastada és una cabana que aprofita una cova o un forat a la roca, i a la part frontal es construeix una paret de pedra seca deixant una porta per accedir-hi.
 

Tornem al camí vell de Puigverd de Lleida i al trobar-lo anem uns metres a l'esquerra fins trobar una sendera de la dreta que seguirem uns dos-cents metres. Molt aviat veurem a la nostra esquerra la cabana de pedra seca que a la Wikipedra té la fitxa 5.609 i que al mapa del començament de l'entrada d'avui està indicada amb una lletra E.


Entre la vegetació veiem la part del darrere de la cabana de pedra seca, una construcció aèria aïllada de planta circular.


Al final del camp d'oliveres regat amb el sistema gota a gota ens espera la cabana que, malgrat no estar restaurada, pot presumir d'una conservació perfecta.


Orientada al nord té una curiosa porta amb arc primitiu també anomenat arc d'ametlla. A les Illes Balears aquest arc es coneix amb el nom d'arc de punta de metla.


Ressegueixo perimetralment la petita cabana per fer la fotografia anterior en la que podeu veure la part del darrere. Un petit cimadal de pedres corona la coberta de la cabana.


Tornem a la porta d'arc primitiu per entrar a la cabana i donar un cop d'ull a la coberta de falsa cúpula que podeu observar a la fotografia anterior.
Sortim de la cabana i anem recte uns cent cinquanta metres, passant del camp d'oliveres a un d'ametllers, i aviat veurem la banana que a la Wikipedra té la fitxa 5.608


Els pagesos que van construir aquestes cabanes de pedra seca es quedarien bocabadats al veure el sistema de reg gota a gota que ha canviat radicalment l'agricultura de les terres de secà lleidatanes.


M'apropo per darrere a la cabana, una construcció aèria aïllada de planta trapezoïdal que està perfectament conservada.


Com podeu constatar a les fotografies anterior i propera la porta és de llinda plana. La cabana està orientada a l'est.


Entrant a la petita construcció de pedra seca i aixecant la mirada veiem que aquesta cabana té la coberta de falsa cúpula, que malgrat no ser el tipus de coberta més freqüent de les cabanes de les terres de Lleida, a la partida Les Tallades en podem trobar. La majoria són de volta de canó.


Deixem la coberta de falsa cúpula per donar un cop d'ull als armaris que hi ha a l'interior de la cabana en els que es deixava el menjar o la beguda.


Sortint de la cabana de pedra seca a pocs metres trobem una sendera que anant cap a l'esquerra en pocs minuts ens deixa al camí vell de Puigverd de Lleida, on hi ha la lletra X al mapa de la Wikipedra del començament de l'entrada. Deixem la partida Les Tallades per continuar gaudint del nostre patrimoni d'arquitectura popular en properes entrades.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada