dilluns, 13 de novembre del 2023

La llibreria d'Arsèguel.

A l'entrada anterior dedicada al Baridà, un territori històric format per tres municipis de l'Alt Urgell i dos de la Cerdanya, vàrem donar un cop d'ull a l'església d'origen romànic de Santa Coloma d'Arsèguel.


Al final de l'entrada us explicava que després de creuar la carretera LV-4052, que hi ha just davant de l'església, només començar a passejar pel carrer Trias de Bes un gran portal ens convidava a entrar...


Després de mirar l'aparador de la dreta em vaig fixar en el plafó que hi ha sobre la porta de fusta i vidre , que podeu veure a la propera fotografia de detall, en el que es pot llegir el nom de la llibreria.


Trobar una llibreria en un poble de vuitanta habitants em deixà bocabadat però el que no em podia imaginar és que ja us havia parlat d'aquesta llibreria al blog al març del 2.011. A l'entrada "No tot són edificis moderns..." us explicava que només començar a passejar pel carrer de la Vall entrava al cor del barri antic d'Andorra la Vella. Descobrir la petita llibreria La Puça fou tot un plaer.


A pocs metres de la llibreria especialitzada en llibres d'Andorra i del Pirineu hi ha la Casa Bauró que acollí part dels fons de la Biblioteca Nacional d'Andorra entre 1.996 i el juliol del 2.020 en que es traslladà a l'antic Hotel Rosaleda d'Encamp.

 
A la fotografia anterior podeu veure la Casa Bauró quan era part de la Biblioteca Nacional d'Andorra i a la propera de detall la placa que hi havia a l'esquerra de la porta.


La llibreria La Puça, fundada l'any 1.984 per Anna Riberaygua i Pere-Miquel Fonollera, va tancar el local del barri antic d'Andorra la Vella el mes de febrer del 2.021.


A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure l'espai de la llibreria La Puça d'Arsèguel dedicat al llibre infantil i darrere la porta tancada del que fou el corral dels vedells. A la dreta els prestatges que acullen els llibres antics i vells.


Quan va tancar la llibreria explicaren que es tancava el local físic però que la llibreria continuava treballant en temàtica local i del Pirineu i que es podien fer comandes per telèfon, correu electrònic i a la pàgina web.


Pensava que la llibreria física havia desaparegut però constatar que continua viva al Baridà fou tota una sorpresa.
Després del tancament s'impulsà a Andorra la Vella la creació de la llibreria La Trenca amb l'objectiu de ser una referència pirinenca. La nova llibreria va obrir al setembre del 2021.


Sortim de la llibreria per passejar pels carrers empedrats i costeruts d'Arsèguel per gaudir de les seves cases de pedra amb coberta de teula àrab que després d'una bona reforma no han perdut el seu encant.


Obriu molt bé els ulls perquè no podeu perdre detall del paisatge i de les cases que encara conserven balconades de fusta d'una senzilla bellesa.


La plaça de l'Ajuntament ens convida a seure una estona per assaborir lentament l'arquitectura tradicional i l'entorn natural. Però, a més amés, és un dels llocs del municipi que conserva elements que pertanyien a l'antic castell.


El castell d'Arsèguel, propietat de la família Cadell, fou enderrocat després del setge reial de l'any 1.592. La noblesa catalana de finals del segle XVI i principis del XVII estava dividida en dos bàndols que lluitaven constantment des del segle XIII, els nyerros i els cadells. Els nyerros defensaven els drets dels senyors. La paraula nyerro fa referència a Tomàs de Banyuls, senyor de Nyer ( Conflent ). Els cadells eren partidaris dels camperols i ciutadans. L'origen del nom cal buscar-lo amb el del senyor del castell d'Arsèguel que, com us he dit abans era propietat de la família Cadell.


A la fotografia anterior podeu observar el gran arc de mig punt que hi ha en el mur d'una de les cases de la plaça de l'Ajuntament. Diuen que formava part del castell. La tradició també explica que una mitja torre adossada a una casa i les cares de forma circular esculpides en els carreus ben escairats de les cantonades del frontispici de l'església de Santa Coloma també eren part del castell.


Deixem Arsèguel i la seva agitada història i marxem del Baridà per continuar gaudint del nostre patrimoni en properes entrades.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada