dimecres, 29 de novembre del 2023

Romànic andorrà ( 5 ).

A les entrades anteriors dedicades al romànic andorrà hem visitat les esglésies de Santa Coloma ( parròquia d'Andorra la Vella ), Sant Miquel d'Engolasters ( parròquia d'Escaldes-Engordany ), Sant Romà de les Bons ( parròquia d'Encamp ) i Sant Martí de la Cortinada ( parròquia d'Ordino ).
Recordeu que el Principat d'Andorra administrativament està dividit en set parròquies. Una parròquia és una agrupació de nuclis de població amb una capital que li dóna nom. 
La protagonista de l'entrada d'avui és l'església de Sant Climent que presideix el nucli de població de Pal ( parròquia de la Massana ), que es troba a 1.551 metres d'altitud.


A la fotografia anterior podeu veure el mur est ( amb ombra ) i a l'esquerra el mur sud ( assolellat ) amb un porxo adossat amb dos arcs de mig punt ( un orientat a l'est i l'altre a l'oest ). L'església no la trobem documentada fins al segle XIV però la concòrdia del 1.112 ja parla d'un habitant de Pal.
S'accedeix a l'església pel porxo que està adossat al mur sud. Aquest porxo fou reconstruït al segle XX per l'arquitecte Cèsar Martinell.
La fotografia següent ens permet observar el mur de ponent ( oest ) amb l'arc de mig punt ( 1 ) que ens convida a entrar al porxo a la part inferior dreta i, a la part superior esquerra, el mur nord ( 2 ).


La fotografia de detall és de l'arc de mig punt orientat a l'oest que, com l'orientat a l'est, està decorat amb un fris de dents de serra.


L'església conserva gran part dels murs sud i oest i molts dels paraments originals. La propera fotografia ens permet observar Pal des del porxo d'accés a l'església.


Uns graons ens permeten pujar fins a la porta de Sant Climent, que com podeu constatar a la fotografia, també és d'arc de mig punt.


L'església, de finals del segle XI principis del segle XII, fou reformada a finals del segle XVII principis del XVIII. Sortim del porxo per l'arc de mig punt decorat amb el fris de dents de serra per observar l'absis de Sant Climent.


Girant a l'esquerra trobem el mur est en que, com podeu constatar a la fotografia, ha desaparegut l'absis original que en la reforma del XVII-XVIII es transformà en l'absis quadrat que podeu veure actualment.


A la propera fotografia podeu veure el porxo adossat a la façana sud en la que hi ha dues finestres que foren tapades en les reformes del XVII-XVIII i que s'han tornat a obrir. A la dreta, l'absis quadrat que eliminà l'original en les mateixes reformes i darrere l'espectacular campanar.


L'església d'una nau, de planta rectangular i amb coberta de volta de canó s'amplià pel costat nord amb una sèrie de dependències i capelles.
Després de resseguir perimetralment l'església mirarem i admirarem el seu campanar de planta quadrada d'estil llombard. A la fotografia següent podeu observar la cara nord del campanar que és l'única que al tercer pis no té finestres geminades dobles.


Als dos primers pisos del campanar hi ha finestres geminades i al tercer geminades dobles, excepte a la cara nord. Sant Climent de Pal és l'única església romànica d'Andorra amb finestres geminades dobles.

 
A la fotografia anterior podeu observar la cara oest del campanar i a la propera de la cara est. Les finestres geminades del segon pis són més altes.


Per acabar la fotografia dels dos últims pisos de la cara sud on podeu veure gràcies al zoom de la càmera fotogràfica que sobre les finestres geminades del segon i tercer pis hi ha una decoració d' arcs cecs fets amb tosca. Al segon pis quatre arcs cecs i al tercer sis.


Els mainells ( el pilar o la columna prima que divideix en dos el buit d'una obertura ) molt senzills, estan fets amb una pedra dreta que en suporta una altra. Sobre el tercer pis comença immediatament la coberta de lloses de pissarra.
Sant Climent de Pal està considerada una de les esglésies més antigues d'Andorra. Si us agrada el romànic apropeu-vos-hi.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada