divendres, 20 de juny del 2025

El museu de "La Flor de Vimbodí" ( i 2 ).

A l'entrada anterior dedicada al petit museu del barri de Balàfia vàrem començar la visita a la que fou la fàbrica de begudes carbòniques La Flor de Vimbodí entre els anys 1.965 i 1.982, quan es traslladà al Polígon Industrial El Segre. 
De la maquinaria exposada a l'entresol només us vaig ensenyar l'omplidora de sifons manual de dos braços en la que l'operador estrenyia les palanques per l'ompliment. A l'entrada d'avui veurem la resta de les antigues màquines, la gran majoria del 1.963, les han cedit al museu la Ramona Ricart Pujol i el Pepito Palau Allepuz ( tercera generació de la família Palau dedicada a la fabricació de begudes carbòniques ). 
 
 
En primer terme de la fotografia anterior i a la propera de detall des d'una perspectiva diferent el protagonisme és per al compressor per recuperar anhídrid carbònic dels recipients de CO₂
 
 
Tornant a la primera fotografia del compressor, a l'esquerra hi ha l'omplidora automàtica de vuit braços que omplia vuit-cents sifons cada hora. Aquesta màquina és del 1.975.
 
 
A l'esquerra de l'omplidora automàtica de sifons hi ha les quatre màquines de la propera fotografia: la taponadora automàtica de tap de corona ( 1 ), l'omplidora d'ampolles de refresc ( 2 ), la dosificadora de xarop ( 3 ) i la rentadora d'ampolles ( 4 ).
 
 
A la propera fotografia podeu observar una mica millor la taponadora automàtica de tap de corona per ampolles de litre i  de quart de litre. El tap de corona és una xapa metàl·lica que s'adapta a l'obertura de l'ampolla de vidre i la tapa hermèticament.
 

L'omplidora d'ampolles de refresc de litre i de quart de litre que omplia nou-centes ampolles cada hora és la protagonista de la fotografia següent.
 
 
A la part superior d'aquesta màquina omplidora d'ampolles hi podem llegir que està feta per Construcciones Mecánicas Castells empresa ubicada al carrer Fresser 60 de Barcelona.
 
 
La dosificadora de xarop per a l'ompliment de gasoses Mi Limón. A l'ampolla s'hi pot llegir: "Beba Mi Limón Sabores Limón·Piña Naranja Fresa·Limón Gaseosa Cola Tónica".


La rentadora d'ampolles Hidropress netejava cada hora nou centes ampolles, primer amb aigua calenta i després amb aigua freda. A les ampolles, com podeu constatar a les fotografies anterior i següent, per un dels costats s'hi podia veure el logotip de Mi Limón i llegir-ne els diferents sabors i a l'altre hi havia el dibuix de l'edifici de la fàbrica de Balàfia.
 
 
A l'esquerra de la rentadora d'ampolles hi ha el muntacàrregues que comunicava l'entresol amb la planta inferior on  hi ha el bar. 
 
 
Una colla de caixes de fusta plenes d'ampolles sembla que estan esperant que els operaris comencin  tot el procés de neteja i ompliment i que un cop plenes les tornin a baixar amb el muntacàrregues.
 
 
Aquest muntacàrregues també és el protagonista d'una de les antigues fotografies emmarcades que podreu observar al museu.

 
A la dreta de la rentadora d'ampolles, també al fons de la sala on està exposada l'antiga maquinària, hi ha el filtre declorador.
 
 
A la dreta del filtre declorador trobareu la saturadora, una màquina automàtica barrejadora d'aigua i anhídrid carbònic per omplir sifons i refrescos de gasosa. Aquesta màquina, que produïa cada hora dos mil cinc-cents litres, és l'última que hi ha en aquest espai expositiu.
 
 
Davant de les escales per les que hem pujat des del bar al petit museu hi un petit tram d'escales que ens permet accedir al "laboratori dels sabors" de l'antiga fàbrica.
 
 
En aquesta petita habitació amb funció de laboratori hi ha la maquinaria i els estris ( balances, provetes, pots mesuradors,  per fer els xarops. Les màquines també són del 1.963 i també les han cedit al museu Ramona Ricart Pujol i el Pepito Palau Allepuz.
 
 
La màquina de l'esquerra de la fotografia anterior i de la propera de detall és el filtre de roba emprat en el filtratge dels xarops.
 
 
La màquina que hi ha a la seva dreta és el mesclador de productes per a la producció dels diferents xarops que donaven sabor a Mi Limón.
 
 
Al petit laboratori també hi ha dos dipòsits per emmagatzemar diferents xarops com a gasoses, coles, llimonades.
 
 
Surto del petit laboratori i abans de marxar agraeixo a Josep Maria Palau la seva gentilesa, les seves explicacions i la gran passió amb la que parla del negoci familiar.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada