dimecres, 31 d’octubre del 2012

Herència ...

Tots recordeu les esgarrifoses imatges del crim que dos brètols van cometre en un caixer automàtic de Barcelona. L'escriptor holandès Herman Kock , basant-se en aquests fets va escriure l'any 2.009 la novel·la " El sopar " . Traduïda a deu idiomes, la podem llegir en català a Amsterdam Llibres.
Els germans Paul i Serge Lohman i les seves dones Claire i Babette sopen en un restaurant de moda. Els escenaris en que anem descobrint la tragèdia, tenen nom gastronòmic: aperitiu, primer plat, segon plat, postres, digestiu, i propina. La descripció dels plats de disseny, fa que per sota el nas se'ns escapi un somriure ; però hi ha molt més que gastronomia creativa en aquesta novel·la.


Paul ens explica en primera persona el que veu, el que sent i el que pensa  en uns capítols molt curts que són com a una martellada en un clau immens. La sensació en avançar la lectura és que el clau es va clavant fins al fons de la fusta ... Aquest personatge, que inicialment cau força bé, es gira com un mitjó i et deixa bocabadat.
Serge Lohman sembla el candidat més ben posicionat per guanyar les properes eleccions generals, però aquest sopar ho canviarà tot...
Quan els pares descobreixen el crim comès pels seus fills, es plantegen fins on han d'arribar per protegir-los.  Anar veient clar com pensa cada personatge, esgarrifa. Moltes vegades a una bona novel·la li falla el final. Aquest no és el cas .
A Holanda l'èxit del llibre va ser sorprenent, amb 350.000 exemplars venuts i amb premis prestigiosos com l'NS Publieksprijs del 2.009.
Ara que ve el fred, quedeu-vos gelats amb el magnífic llibre vingut del nord.
Atentament.
Senyor i  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada