Deixeu el cotxe a l'aparcament del punt d'informació. Recordeu que l'antiga masia i el magatzem recentment rehabilitats els trobareu a la carretera que uneix les poblacions d'Aspa ( Segrià ) i Castelldans ( Les Garrigues ).
Avui no ens fixarem en els valors naturals sinó en una mostra d'arquitectura popular. A Mas de Melons no falten construccions de pedra seca. Les més conegudes són les cabanes de volta, però en visitarem virtualment una de ben diferent. Us proposo tornar caminant a la carretera i creuar-la on hi ha el plafó informatiu. A molts pocs metres trobareu el pou de la figuera.
La tècnica constructiva de la pedra seca no utilitza cap material ni argamassa per unir les pedres, que es sostenen pel pes d'unes sobre les altres. A les nostres comarques trobem moltes mostres d'aquestes joies de l'arquitectura popular: cabanes de volta, cisternes, tancats de bestiar, basses, pous, ... La construcció la feien els mateixos pagesos amb pedra de les pedreres o tarteres més properes. Per transportar-les utilitzaven animals i el tirapedres.
Passegem tranquil·lament fins al pou de la figuera....
Es troba a mig camí entre les dues masies principals del terme, Mas de Melons i Mas de Matxerri. Segur que era un lloc molt freqüentat pels pagesos i ramaders de la zona. L'obertura del pou té forma circular i tenia antigament una portella per accedir-hi.
El seu interior presenta un costat amb aresta a partir del qual s'inicia una mena de volta que s'allarga fins més enllà del camí pel que esteu passejant. Ja veieu que és un pou diferent al típic forat cilíndric o quadrat. La volta interior de grans dimensions per emmagatzemar la màxima quantitat d'aigua el fa diferent.
A l'estiu la figuera del pou està molt esplendorosa, i costa una mica veure el pou. Les fotografies de l'entrada d'avui les vaig fer a l'hivern, estació en la que la figuera ens deixa veure perfectament el pou.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada