dijous, 26 de març del 2015

Més publicitat enrajolada.

Al desembre del 2.010 l'entrada Publicitat enrajolada ens presentava diversos anuncis en rajola vidriada o de València. Vèiem publicitat de la desapareguda carnisseria lleidatana de carn de cavall que hi havia darrere del Mercat del Pla, d'una botiga antiga de Palafrugell, de la campanya "Abonad con Nitrato de Chile", que encara és relativament fàcil de trobar - la que es veu a l'entrada és de Burgos-, i per acabar la del sabó Baquesil de Donostia.
Fa un any el blog ens portava a la restaurada Estación de Chamberí que llueix, orgullosa, els anuncis enrajolats del 22 de maig del 1.966, dia en que la van clausurar.
Avui torno al País Basc per ensenyar-vos més anuncis enrajolats. Els podeu trobar en el cafè restaurant Iruña, una clàssic de Bilbao.

 
Al 1.980 fou declarat Monumento singular, i l'any 2.000 va rebre el premi al millor cafè d'Espanya. Però quina és la història d'aquest cafè? Un matí d'hivern Severo Unzue Donamaría, fill d'un paleta, decidí marxar del seu poble San Martín de Unx ( Navarra), i buscar-se un futur a Bilbao. Molt aviat va obrir al carrer Ledesma, un petit celler que amb el pas del temps anava creixent.


Severo era un home amb molta iniciativa i no trigà gaire a establir relacions comercials amb Cuba i altres països americans. Com que el seu local quedava petit, projectà un gran cafè, elegant i selecte, a la zona de l'Eixample de Bilbao.


El local on pensava crear el negoci no era de la seva propietat, però malgrat el risc encomanà l'obra a l'arquitecte Joaquín Rucoba, que també va fer l'Ajuntament i el Teatro Arriaga a la capital de Bizkaia. El cafè  Iruña és un exemple d'estil neomorisc o neomudèjar que a Bilbao estava de moda en el disseny d'interiors de finals del segle XIX  a principis del XX.


Les rajoles que omplen les parets del cafè són de la fàbrica Ceràmica Pikman La Cartuja de Sevilla, fundada al segle XIX pel britànic Carlos Pickman al monestir de La Cartuja. A la fotografia anterior podeu veure l'anunci enrajolat de Manuel Fernández S.en C. de Jerez de la Frontera.


El local es divideix en dos grans espais, amb una decoració molt diferent. Al bar destaquen les rajoles amb motius publicitaris relacionats amb els vins de Jerez o el conyac de Jiménez y Lamothe de Málaga destil·leria fundada l'any 1.852, anunci que podeu veure a la propera fotografia. En canvi al restaurant es respira un ambient morisc


Van ser molt freqüentat per escriptors bascos com Pío BarojaMiguel de Unamuno. Entre els tertulians també s'hi podia trobar al periodista i polític  Indalecio Prieto. Una anècdota explica que Félix de Unamuno sempre anava amb un cartellet en el que es podia llegir: "No me hablen de mi hermano".
Si aneu a Bilbao no deixeu de passejar pels jardins de Albia, on des de 1.903, el cafè restaurant Iruña ens mostra els seus anuncis enrajolats.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada