diumenge, 22 de març del 2015

Djúpalónssandur.

Tornem avui a la península de Snæfellsnes en la que vam descobrir la història de Guðríðr Þorbjarnardóttir mare del primer europeu nascut a Amèrica. Deixem la granja de la família. a Laugarbrekka , tornem a la carretera 574 i a pocs quilòmetres agafem la 572 fins arribar a la platja de Djúpalónssandur.


La platja de sorra negra contrasta amb els verds intensos d'aquest espai màgic. Al final del caminet que baixa a la platja, unes pedres molt especials ens esperen...


Els aspirants a pescador tenien que demostrar la seva força intentant aixecar les quatre pedres de la prova:  Amlóði , Hálfdrættingur, Hálfsterkur, i la més gran Fullsterkur . Aquest tipus de proves són comuns a tot el nord d'Europa, sobre tot a Escòcia, Islàndia, Escandinàvia i el nord d'Anglaterra.


La tradició determinava quina mena de feina podien fer els mariners als vaixells de pesca. Aixecar la més petita Amlóði ( 23 quilograms ) et classificava com lamentable, gairebé inútil per la feina. Hálfdrættingur ( 54 quilograms ) et donava la categoria de dèbil. Hálfsterkur ( 100 quilograms ) ja et considerava bastant fort. Finalment dominar la pedra més gran, Fullsterkur ( 154 quilograms ) et catalogava com a molt forçut. Deixem les pedres i entrem a la zona de platja on un plafó ens informa de la tràgica història del vaixell de pesca d'arrossegament anglès Epine GY 7.


A la sorra negra destaquen les restes de ferralla del naufragi que el 13 de març de 1.948 va patir l'Epine GY 7. Aquella llunyana tarda el vaixell va encallar a l'est de l'escull de Drítvík, només es van poder salvar cinc dels dinou tripulants...


Les brigades de rescat d'Arnarstapi, Hellmer i Hellisandur arribaren al lloc del naufragi, però el mal temps i el fort onatge van dificultar molt el rescat. Un dels mariners va aconseguir arribar a la costa i, amb la marea baixa, els altres quatre supervivents van poder enganxar al pal el sistema que els transportà en un cistell penjant fins a la platja.


El plafó informatiu ens demana, si us plau, que deixem les restes del naufragi intactes. Restes rovellades sobre el fons negre, ens parlen de la duríssima feina de pescador.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada