dilluns, 2 de març del 2015

El misterio del plano.

Ja vaig explicar-vos el desembre passat que la ciutat d'Aranda de Duero ( Burgos), va acollir del 6 de maig al 10 de novembre la dinovena edició de l'exposició organitzada per la Fundación las Edades del Hombre. Aprofitant aquest esdeveniment la ciutat es va mudar per acollir Eucharistia. Les exposicions organitzades anualment per aquesta fundació sempre generen molt interès entre la gent de Castella , per aquest motiu l'Ajuntament proposà des del més d'abril al novembre unes visites teatralitzades gratuïtes amb el títol " El misterio del plano".


Afortunadament vaig anar a l'oficina de turisme per inscriure'm a una de les visites teatralitzades, en les que dos actors et fan investigar els misteris del plànol d'Aranda de Duero del 1.503. Tots sabeu que moltes vegades a les visites guiades t'has de limitar a escoltar i , si tens sort, gaudir de les explicacions d'un bon guia. Però segons qui et fa les explicacions, resulta molt farragós... En aquest cas ens quedà molt clar des del primer moment a la Plaza Mayor, quan els actors presentaren la descoberta sobre una reproducció en bronze que hi ha a terra del plànol , que aquesta visita seria diferent.


Penseu que aquest és el primer plànol urbà en perspectiva que es conserva a Espanya, data del 1.503 i es conserva a l'arxiu de Simancas. El plànol acompanyava l'expedient de plet entre els veïns de la calle de Barrionuevo i els propietaris d'uns cellers de la calle del Pozo que obstaculitzaven el pas directe a la plaça.


Els primers mesos del 1.503 els veïns demanaven que s'enderroquessin els edificis que impedien l'accés directe a la plaça de l'església de Santa María, centre neuràlgic en aquella època. Els actors, amb l'excusa de descobrir el punt vermell de plànol ( la casa del conflicte ), ens van explicar la vida quotidiana de l'Aranda dels primers anys del segle XVI. Hi ha moments en que els actors reparteixen textos als que seguim la visita, i aleshores ens toca a nosaltres fer d'actors i participar per exemple en el plet... El plànol que guarden a Simancas, el van enviar als Reis Catòlics per ordre del Corregidor de Aranda, fa més de cinc-cents anys.

 
L'obra escrita i dirigida per Isabel González Sualdea, que podeu veure a les fotografies actuant, és una divertida lliçó d'història en la que no s'adorm ningú. La seva proposta comença..." Sabed que el dibujo contiene una verdad oculta. El pintor dejó escrito: "En el plano me hallareis". Sólo recorriendo las calles de la Villa encontraremos las claves para descubrir el misterio. ¡Pero cuidado! ¡ Ir en busca de la verdad puede ser "peligroso"! ¿Conseguiremos llegar hasta el final ?
Sí, ho vam aconseguir, quan el Sol ja estava preparat per amagar-se, sobre el pont romànic de San Juan, descobrírem el misteri...


Si voleu conèixer tots els secrets d'aquest plànol, cal llegir l'article de Juan Antonio Bonachía Hernando de la Universidad de Valladolid " El desarrollo urbano de la Villa de Aranda de Duero en la Edad Media".


Podeu trobar-lo a la revista BIBLIOTECA 24. Estudio e investigación, editada per l'Ajuntament d'Aranda de Duero l'any 2.009.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada