dijous, 8 de setembre del 2016

Llibreria Sant Jordi

Avui passejarem virtualment fins a la capital de Catalunya, concretament al carrer de Ferran que uneix les Rambles amb la Plaça de Sant Jaume. Gairebé a tocar de la plaça, al número 41, trobem l'objectiu de la nostre descoberta: la llibreria Sant Jordi, un dels establiments emblemàtics de Barcelona. 


El Fons d'Imatges del Comerç de Catalunya ( FICC ) ha creat la Ruta dels Emblemàtics, una guia dels establiments històrics de Barcelona. Un patrimoni que cal protegir abans que la llei d'arrendaments urbans i la fal·lera turística es carregui el petit comerç que des de fa moltíssims anys prestigia l'ofici de botiguer. La llibreria Sant Jordi és un dels noranta-tres comerços que formen aquesta seductora ruta.


La llibreria va començar la seva activitat l'any 1.983 com a negoci familiar. Els Joseps Morales, pare i fill, van triar una llibreria perquè és la gran afició de la família.


Van enamorar-se del local del carrer de Ferran, la decoració del qual semblava condemnada a la destrucció i en aquell moment, inicis de la dècada dels 80 de segle passat, es considerava antiquada. Quan van agafar el traspàs molts veïns els demanaren que conservessin la decoració modernista.


La família Morales s'encarregaren de restaurar les motllures alfonsines, els elements florals modernistes, els prestatges i els dos caps de lleona tallats en fusta, símbol de protecció. Traient diferents capes de pintura descobriren el color original del 1.916.


La llibreria està especialitzada en llibres d'art, fotografia, disseny, il·lustració i arquitectura; però també podeu trobar-hi novel·la, poesia, filosofia i assaig.

  
Els més venuts són els llibres de fotografia i història de Barcelona, destacant els de Català-Roca i els grans fotògrafs de la capital catalana.


Però aquest establiment singular, un dels més destacats de Ciutat Vella, està en perill pel tsunami devastador de l'especulació immobiliària i els interessos del turisme aclaparador.


La llei d'arrendaments urbans ( LAU ), implica que el propietari de la finca pot incrementar molt els lloguers de vells contractes. A principis del 2.013 tancà la llibreria Catalònia, inaugurada  l'any 1.924, ara és un McDonald's...  


Poc després, a finals del 2.013, baixà les persianes definitivament la llibreria Canuda que des de 1.947 estava al costat de l'Ateneu Barcelonès. Ara aquell espai és un Mango...


La llibreria Documenta,  fundada per Josep Cots i Ramon Planes l'any 1.975 a Ciutat Vella, es traslladà a l'eixample el juny del 2.014, al carrer de Pau Claris.


L'any passat l'Ajuntament de Barcelona reconegué com establiments de gran interès a 32 botigues, establiments d'interès a 152 botigues i com a elements d'interès paisatgístic a 42 botigues.


Però aquest intent per protegir el patrimoni descartà a 161 establiments. La nostra protagonista d'avui, la llibreria Sant Jordi, no té cap tipus de protecció.


Ningú discuteix que el turisme és una activitat econòmica molt important però cal ser racional. No podem permetre que desapareguin establiments que aporten personalitat a les ciutats. Cal valorar experiències d'altres ciutats de bellesa indiscutible com Roma on, a més amés, de protegir els establiments emblemàtics, està prohibit canviar l'activitat comercial d'una botiga. Allà una farmàcia, per exemple, ha de continuar sent una farmàcia.
La Ruta dels emblemàtics us permetrà visitar virtualment noranta-tres botigues amb molta història, en quaranta-quatre de les quals podreu veure un petit vídeo.


Al proper vídeo podeu veure als Joseps Morales, pare i fill, parlant de la seva petita i màgica llibreria de Ciutat Vella.


Esperem podem gaudir en directe durant molts anys d'aquests establiments, però si no hi ha cap mena de protecció acabaran desapareixent. Penseu que a la ciutat de Lleida, en poc temps han tancat dues de les deu botigues centenàries, i una s'ha traslladat a un barri. Els establiments que ocupen actualment els locals, no aporten res de res al patrimoni intangible de la nostra petita ciutat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada