divendres, 16 de setembre del 2016

La casa del xocolater ( 1 ).

La mansana de la Discòrdia, posteriorment anomenada illa de la Discòrdia, és el tram del passeig de Gràcia situat entre Aragó i Consell de Cent. Aquesta illa de cases, anomenada de la Discòrdia per la rivalitat entre Domènech i Montaner, Antoni Gaudí i Puig i Cadafalch, és l'illa del tresor, del tresor arquitectònic del modernisme. En un espai molt petit podem gaudir de la Casa Lleó Morera de Lluís Domènech i Montaner, la Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch i la Casa Batlló d'Antoni Gaudí.


Al març del 2.015 començaren, en fase de prova, les visites a la Casa Amatller, a l'esquerra de la fotografia anterior. La diada de Sant Jordi d'aquell mateix any es van iniciar de forma definitiva les visites en grups reduïts de dotze persones. Sorprèn una mica veure les llargues cues per visitar la Casa Batlló, a la dreta de la fotografia, i la poca gent que s'espera a la Casa Amatller per descobrir-la...


La rivalitat professional entre els arquitectes es mostrava de cara als barcelonins en les façanes dels seus edificis. Gaudiu a la propera fotografia de la magnífica tribuna de la nostra protagonista d'avui: la Casa Amatller.


El projecte de Josep Puig i Cadafalch dissenyat entre els anys 1.898 i 1.900 per encàrrec de l'industrial xocolater Antoni Amatller i Costa, reformava l'edifici de planta baixa quatre pisos i jardí, construït l'any 1.875 per Antoni Robert seguint les pautes del pla Cerdà.
El relleu d'Eusebi Arnau en el que lluiten Sant Jordi i el drac ens dona la benvinguda entrant a l'edifici. 


L'industrial xocolater introduí  cartells i  cromos  dissenyats per artistes com Ramon Casas, Apel·les Mestres i Alphonse Mucha per fer publicitat  dels seus productes.
Sembla que Sant Jordi no ha pogut guanyar la lluita amb el drac de la porta, perquè ara és el protagonista de la llum de paret del replà d'entrada de la finca.


La gran porta de vidre emplomat donava al garatge de l'Hispano-Suiza de l'empresari xocolater, a la cuina de pis principal i a les habitacions del servei.
El drac ens mira atentament mentre esperem les instruccions de la guia que ens acompanyarà durant la visita...


No em canso de mirar i admirar aquesta llum de paret i tots els seus detalls. Sembla que aviat començarem la visita perquè la guia ens crida. Veig que porta una capsa de cartró a les mans.


Abans de pujar a la planta principal ens reparteixen uns peücs de protecció que ràpidament ens posem el petit grup de persones que farem la visita. Al seure per posar-me'ls, m'adono de les filigranes del sostre.


La claraboia de vidre emplomat, que mirem tots bocabadats al pujar l'escala que du al domicili d'Antoni Amatller, és el preludi del que ens espera.


Antoni Amatller i Costa a més amés d'empresari xocolater fou un gran aficionat a la fotografia. Amb Pau Audouard fundaren l'any 1.891 la Sociedad Fotográfica Española. Una de les reformes de Puig i Cadafalch consistí en la construcció d'un estudi fotogràfic al terrat.


L'altra gran passió d'Antoni Amatller va ser el col·leccionisme de vidres arqueològics i vidres antics. Una colla d'aquestes peces les podreu veure durant la visita.

 
La guia obre la porta, però abans d'entrar és inevitable dirigir la mirada a l'escultura de la llinda, on una parella amb indumentària tradicional catalana s'agafen la mà.
Voleu entrar?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada