dijous, 23 de febrer del 2017

Davant la Sé Velha...

Encara fascinats per la biblioteca Joanina, començada a construir l'any 1.717 per ordre del rei JoãoV de Portugal, comencem a baixar del turó on s'ubica la Universitat de Coimbra i la seva famosa biblioteca. Ens aturarem un moment a la rua do Norte per donar un cop d'ull a l'absis principal romànic i les dues absidioles, una romànica ( dreta ) i l'altra modificada en estil renaixentista ( esquerra ). Estem mirant una de les joies més importants del romànic portuguès, la Sé Velha ( la Catedral Vella ).


Aeminium, el nom de Coimbra a l'època romana, és seu episcopal des del segle V. La Catedral Vella està ubicada en aquest punt des de l'època visigòtica. La basílica anterior, del segle X, fou enderrocada l'any 1.117 i l'edifici actual rebé un impuls definitiu per a la seva construcció l'any 1.162. Els treballs principals s'acabaren a principis del segle XIII amb les obres del claustre. 
Entrem a la Sé Velha la nau principal de la qual  ens mostra un elegantíssim trifori, com podeu veure a la propera fotografia. 


El claustre el podem situar arquitectònicament en la transició del romànic al gòtic. Fou construït durant el regnat d'Afonso II de Portugal, net del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la reina Peronella d'Aragó.


A cada galeria del claustre trobem cinc arcs ogivals, amb dos arcs bessons al seu interior, sobre el que s'obre una petita rosassa amb una senzilla decoració,  com podeu veure a la fotografia següent.


La majoria dels capitells estan decorats amb motius vegetals i geomètrics d'influència àrab o preomànica. A la Sé Velha hi ha gairebé 380 capitells esculpits, per això és un dels principals edificis d'escultura romànica portuguesa. A més a més dels motius vegetalistes i geomètrics, trobem: entrellaçats, quadrúpedes i aus enfrontades. Fet al segle XII per artistes mossàrabs establerts a Coimbra, implica l'absència de figures humanes en la seva decoració.


Sortim de la vella catedral i abans de marxar contemplem la façana principal que recorda un petit castell amb els seus merlets. Moltes catedrals portugueses d'aquella època tenen aquesta aparença de fortalesa. A la propera fotografia podeu veure la portalada amb les arquivoltes que està decorada amb motius romànics que tenen influència àrab i preromànica.



Just davant de la façana principal trobem una casa en la que hi ha, gairebé a la cantonada, uns panells de rajola pintada i una placa que ens recorden una persona que hi visqué el segle passat... És el número 2 del beco ( carreró ) da carqueja.



Si ens apropem, podrem llegir els panells i la placa i descobrir el secret d'aquesta senzilla casa. Si teniu ja uns anyets, recordareu el que suposà per Portugal el dia 25 d'abril de 1.974. Les rajoles ens expliquen:

NESTA CASA VIVEU
O TROVADOR DA LIBERDADE
JOSÉ AFONSO ( O ZECA ). 

Després d'emocionar-nos podem llegir dos fragments d'una de les cançons emeses per la ràdio que engegaren el cop militar contra la dictadura de Salazar. La primera que fou retransmesa a les 10:55 del dia 24 d'abril de 1.974, "E depois do Adeus" de Paulo de Carvalho, anunciava la presa de posicions de la primera fase del cop. A les 00:20 de la matinada del dia 25, la cançó retransmesa fou "Grândola, Vila Morena" de José Afonso, era el senyal per l'inici de les operacions... El panell de rajoles pintades ens recorden dos fragments de la mítica cançó:

EM CADA ESQUINA UM AMIGO
EM CADA ROSTRO IGUALDADE
.....
O POVO É QUEM MAIS ORDENA
DENTRO DE TI Ó CIDADE. 


El modestos planells de rajola pintada els col·locaren l'any 1.987 a la casa on va viure José Afonso, la Comissão Promotora das Comemorações Populares do 25 de Abril, tretze anys després de la Revolução dos Cravos .
Un dia com avui, vint-i-tres de febrer, del 2.012 van posar una placa que recorda els vint-i-cinc anys de la Revolució dels Clavells, en la que podem llegir: 25 Anos depois a Utopia permanece.

 
José Afonso ( Zeca ) va ser compositor i cantautor. L'any 1.940 anà a Coimbra on començà a cantar i fou una de les millors veus del fado de la ciutat. L'any 1.971 edità "Cantigas do maio" en el que apareix la cançó "Grândola, Vila Morena"
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada