dimarts, 7 de febrer del 2017

Fado ao centro.

Passejar per la rua Ferreira Borges de Coimbra és encisador. Us proposo entrar al cor de la ciutat vella per a Porta da Barbacã i començar a enfilar els carrers que ens duran fins a la Universitat. Després de passar per la Torre de Almedina continuarem per la rua Quebra Costas, al número set de la qual, trobarem el nostre objectiu d'avui: Fado ao centro.


El fado és l'expressió més popular i estimada de la música portuguesa. Potser és l'anima de la música lusitana... Sembla que els seus orígens es remunten a les cançons dels esclaus africans, però cal recordar les múltiples relacions que tingué aquest poble mariner, relacions que segurament també han modelat aquest tipus de música.
Entrant a Fado ao centro ens espera a l'esquerra de la petita sala de concerts, una paret plena de fotografies dels grans del fado.


Bàsicament podem afirmar que hi ha dos tipus de fado, un de temàtica sentimental i personal que podeu escoltar als barris lisboetes de l'Alfama i Mouraria. L'altre, el de Coimbra, és diferent, més acadèmic per les antigues arrels universitàries de la ciutat.
Abans de començar el recital, al sobri escenari estan preparades una guitarra portuguesa i una guitarra clàssica.


Diuen que el fado de Coimbra sorgí dels grups d'estudiants que anaven a viure a la ciutat universitària i que en el seu equipatge duien la guitarra portuguesa.


El fado de Coimbra, a diferència dels altres fados portuguesos, el canten només homes. Les normes de vestuari són molt estrictes, cal portar el vestit acadèmic format per pantalons, casaca i capa. Tot de color negre. Diuen que la sonoritat de la guitarra portuguesa de Coimbra és més trista que la de Lisboa. Les lletres parlen dels amors estudiantils, l'amor per Coimbra, i la condició humana. Els grans mestres d'aquest tipus de fado són Augusto Hilário, António Menano i Eduardo Bettencourt. Als anys 50 del segle passat un grup de nous músics adoptaren el fado de Coimbra i van incorporar-hi lletres dels poetes clàssics i contemporanis portuguesos com una forma de resistència a la dictadura de Salazar. D'aquest moviment destaquen José Afonso ( Zeca ) i Adriano Correia de Oliveira, que tingueren un paper molt important en la revolució des de la música popular portuguesa.  


És molt impressionat viure els concerts de Fado ao centro, en els que queda claríssim que l fado és molt més que música. És el cant trist i melancòlic d'un país, tota una emoció... Durant el concert es projecten imatges relacionades amb el fado de Coimbra com la que podeu veure  a la propera fotografia en la que la plaça de la Sé Velha ( la Catedral Vella )  s'omple tots els anys per gaudir de la Serenata Monumental da Queima das Fitas per viure un moment màgic.


Si visiteu Coimbra reserveu les entrades al  telèfon (+351) 239 837 060 i els cinquanta minuts del concert segur que us obriran tots els porus de la pell. La visita a Fado ao centro us permetrà endur-vos un magnífic record d'aquesta ciutat banyada pel riu Mondego i la seva Universitat fundada l'any 1.290, la més antiga de Portugal i una de les més antigues d'Europa.
Quan s'acaba el concert anireu a un petit pati interior on us oferiran un vi portuguès acompanyat d' unes pastes i si voleu podeu comprar CDs que recullen la feina feta per la gent d'aquest centre cultural.


Tots els músics que participen en els concerts es seleccionen rigorosament, per això teniu la garantia d'escoltar i sentir els millors artistes de la ciutat. Després del concert tornem a la rua Quebra Costas per continuar la descoberta de la ciutat.


No deixeu de passejar molt lentament pels carrers estrets, escales, arcs medievals.. de la vella i bella Coimbra. La ciutat s'enfila sota l'atenta mirada de la Sé Velha ( la Catedral Vella ), un dels edificis romànics més importants de Portugal.
Al proper vídeo teniu un petit regal en el que podeu gaudir del fado Vira de Coimbra interpretat per la gent de Fado ao centro.


Mentre us perdeu per la ciutat vella  semblarà que us acompanyin les veus d'Amália Rodrigues, Paulo de Carvalho, Herminia Silva, Dulce Pontes, Tonicha, Carlos do Carmo, Mariza, Mísia, Camané ...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada