dijous, 22 de febrer del 2018

Al turó de l'Acròpoli ( i 5 ).

Després de mirar i admirar el teatre de Dionís, el més gran de l'antiga Grècia, mentre baixàvem pel vessant sud del turó; avui caminarem uns metres per visitar el Museu de l'Acròpoli on ens esperen cinc de les sis cariàtides de l'Erectèon perquè les que hi ha al temple construït entre els anys 421 aC i 406 aC són còpies.


Obra dels arquitectes Bernard Tschumi i Michael Photiadis és un edifici fet amb formigó blanc reforçat, acer laminat, vidre i marbre. Inaugurat l'any 2.009, té 25.000 metres quadrats, 14.000 dels quals estan destinats a exhibir peces. El plantejament arquitectònic es basà en tres objectius. Primer calia adaptar l'edificació del nou museu a les restes arqueològiques trobades al solar on s'ha construït. Restes datades cronològicament entre els segles IV i VII.


També volien els arquitectes que el visitant del museu tingués contacte visual amb l'Acròpoli, que només està a tres-cents metres. Aquest objectiu assoleix perfectament amb les parets de vidre, per això mentre observes totes les peces de l'Acròpoli exposades, des de molts punts la pots veure.


La base del museu té més de cent pilars, i gràcies al terra de vidre, quan entreu podreu contemplar detalladament les excavacions arqueològiques. Les perforacions que veieu a les peces de formigó tenen una funció acústica.


El tercer objectiu és més difícil d'aconseguir perquè pretén mostrar totes les escultures del Partenó, i com veiérem a l'entrada "Al turó de l'Acròpoli ( 2 )", moltes d'aquestes peces estan al British Museum de Londres... A la tercera planta, la Galeria del Partenó, hi ha una estructura rectangular amb les mateixes dimensions i orientació que el Partenó. Molts espais estan buits perquè majoritariament estan al British, però també hi ha fragments a París, Copenhaguem, Viena, Munic i Würzburg.


Però la funció d'aquesta entrada no és mostrar-vos moltes de les peces exposades al museu sinó centrar-nos en les cinc cariàtides del temple de l'Erectèon. Per això cal anar a la primera planta.


Recordeu que una de les sis columnes humanes conegudes com les cariàtides està també al British Museum. De les altres cinc, una -com podeu veure a la fotografia anterior- està molt malmesa. Però impressiona veure les altres gairebé a tocar, unes escultures de 2,3 metres d'alçària que simbolitzen les dones dels caris que s'endugueren d'esclaves a Atenes com represàlia a les aliances que els seus homes van fer amb els perses.


Al cap duen un cistell de vímet, anomenat kalathos, que fa de capitell i ajuda a suportar l'entaulament de la tribuna del temple.


Vestides amb un peple o túnica dòrica , una peça de rectangular que només portaven les dones de l'antiga Grècia. Era una peça de vestir d'us comú. El pentinat trenat de les cariàtide us deixarà totalment bocabadats...


Deixem definitivament el turó de l'Acròpili per enfilar-nos al turó que diuen regala al visitant les millors vistes de la capital grega, el Licabet ( que podem traduir com el turó dels llops ). Però a més a més de contemplar plaentment Atenes, els catalans que el visiten tenen una sorpresa que els fa sentir molt propers a casa...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada