dissabte, 17 de novembre del 2018

Cases singulars de Lleida ( 29 ).

Deixem Ca l'Onofre Cerveró, baixem el carrer la Palma i anem a l'esquerra pel carrer Major fins a la Plaça de la Paeria. Però avui vull començar la casa per la teulada, per això ens enfilem pel carrer del Clavell fins al carrer del Canyeret on m'aturo al Col·legi d'Arquitectes per fotografiar el coronament de la casa singular que avui observarem detalladament...


Poca edificis de Lleida poden presumir d'estar coronats per una cúpula, però l'antiga Banca Llorens és un edifici elegant que en té dues, una a cada façana, en forma de templet decorades amb rajola vidrada blava i groga.Tornem a la Plaça de la Paeria per observar atentament la façana que hi està orientada.


L'edifici, entre dues mitgeres, té dues façanes, una planta soterrani, planta baixa, entresòl i cinc pisos. A la propera fotografia podeu veure la planta baixa i l'entresòl -que formen el sòcol -, amb protagonisme absolut per  l'entrada emmarcada per quatre columnes jòniques amb un entaulament on hi ha el nom de la multinacional de roba que ocupa actualment aquesta part de l'edifici.


Sobre l'entaulament un rellotge que conserva el nom del segon propietari, el Banco Hispano Americano, flanquejat per dues figures que ens recorden el negoci de la banca: la de l'esquerra duu una guardiola i la de la dreta una bossa amb monedes...


L'objectiu d'aquest edifici del 1.930. construït per l'arquitecte Ramon Argilés i Bifet, d'estil historicista amb elements clàssics, era acollir l'antiga Banca Llorens fundada pel banquer lleidatà Magí Llorens Dragó. L'any 1.935 el banc fou absorbit pel Banco Hispano Americano. A la fotografia següent podeu apreciar les quatre plantes que formen la part mitjana de la façana, amb els seus balcons, la gran balconada del segon pis, i el destacable treball de forja de les baranes.


Abans d'anar a l'Avinguda de Blondel per contemplar la façana que mira al riu Segre entrarem un moment a l'edifici per veure l'arrimador d'escala estucat al foc - que li dóna l'aspecte de marbre-, amb una part superior esgrafiada amb decoració d'ones.


La façana de Blondel està dominada per la gran tribuna de la primera planta. De la segona a la quarta planta l'antiga Banca Llorens llueix tres petites tribunes a cada extrem. A la segona i cinquena planta hi ha balustrades de pedra.


Les dues façanes es caracteritzen per la simetria dels elements arquitectònics. Els sis balcons centrals, de la tercera i quarta planta, presumeixen de les baranes de ferro forjat.


Alçant la mirada podem gaudir del segon templet amb la cúpula decorada amb ceràmica vidrada blava i groga i de tres grans escultures inspirades en el món clàssic.


Si a la façana de la Plaça de la Paeria la planta baixa i l'entresòl ens regalen una impressionant entrada, a la de Blondel podem veure tres grans finestrals amb publicitat de la multinacional de roba que ocupa actualment aquest espai. La resta de l'edifici està ocupat per oficines i despatxos professionals.


Creuo el semàfor del pont i faig l'última fotografia per intentar mostrar-vos l'elegància de l'antiga Banca Llorens. Un espai de la ciutat amb una colla de cases singulars.


Començant per la dreta veieu primer l'Edifici Pal·las, el tercer és l'antiga Banca Llorens, el quart l'Ajuntament i el sisè la Casa Melcior. A l'esquerra de la fotografia teniu l'antic Montepio, el primer gratacel que es construí a la ciutat de Lleida.
Em giro i continuo passejant uns metres per l'Avinguda de Francesc Macià per aturar-me abans d'arribar a la Plaça de la Pau. Des d'aquest punt faig la propera fotografia en la que el protagonisme és pels dos grans edificis d'estil historicista amb frontons neoclàssics i el de la cúpula projectat per Lluís Domènech i Torres. El campanar de la Seu Vella treu el nas darrere seu...


Però a la propera entrada dedicada a les cases singulars de Lleida ens centrarem en l'edifici que veieu a l'esquerra. És la poc coneguda Casa Balius que als seus frontons, l'altre "mira" a la Plaça de Sant Joan, ens parla de l'ofici que acollia...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada