divendres, 21 de juny del 2019

Botigues amb restes arqueològiques ( i 9 ).

Sortim d'Original, a l'avinguda de Blondel quaranta-vuit, botiga dedicada a la moda jove i complements per anar fins al número trenta-quatre on ens està esperant Kreativ, un establiment dedicat als accessoris, bijuteria i joieria d'autor, decoració, manualitats i joguines.


Al fons la petita botiga amaga un tresor. El que avui té funcions de galeria on podeu gaudir d'exposicions temporals, ÉS un celler del segle XIV amb murs de carreus de pedra.


Com podeu veure a la fotografia anterior també es conserva part d'una arcada medieval. Al petit espai quadrangular trobem també fragments de murs de maó.


A la botiga hi ha dos nivells separats per un tram d'escala de cinc graons. M'explica gentilment la propietària que l'arqueòleg li va comentar que aquest desnivell marca per on passa la muralla andalusina.


Un dels quatre murs d'aquest antic celler està fet de maó, com podeu apreciar a la fotografia següent. És l'ínic que mostra afectacions per humitats.


També de maó és la volta del celler que pot presumir de molt bon estat. Cal valorar la sensibilitat a l'hora de conservar aquest espai i el paper cultural al que l'han destinat.


Tornem a l'avinguda de Blondel per pujar fins al número sis, on trobem Des.Tapa'T. També podem accedir al restaurant per la plaça de la Paeria número tretze.


Si entrem pels porxos de baix de la plaça de la Paeria, només entrar ens saluden una magnífica arcada medieval i el sostre embigat, com podeu veure a la fotografia anterior. Aprofito per recordar-vos que els porxos de la plaça de la Paeria estan datats entre els segles XIII i XVII.


A tocar de l'arcada medieval i davant de la barra del bar trobem un fragment de mur fet amb carreus de pedra, que podeu veure a la fotografia anterior, i el altre fragment de maó de la propera fotografia.


Si anem a la banda de Blondel, al fons trobarem una escala que en permet accedir al soterrani. La decoració texana no ens fa imaginar el que ens espera al baixar-la...


Només baixar uns graons ràpidament, a l'esquerra, descobrim l'antic celler que avui acull algunes de les taules del restaurant.


Els carreus de pedra i la volta de maó us acompanyaran quan seieu a les taules i tasteu les especialitats dels restaurant Des.Tapa'T.


Tornem ràpidament al carrer Major, concretament al número vuitanta-sis, gairebé a tocar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i de la Catedral Nova, on hi ha la botiga ITM Premium.


Quan pugeu a la primera planta us sorprendran els fragments d'arcades medievals que acull aquesta botiga oberta l'any passat.


Els carreus de pedra i les restes de les arcades estan perfectament integrades a la botiga. Les peces de roba gairebé acaronen a als carreus i dovelles de pedra. Algunes estructures de maó us deixaran bocabadats.


Deixem el carrer Major per continuar pel carrer sant Antoni on al número vint-i-cinc hi havia la botiga de roba Tantull, actualment tancada, al seu interior el protagonisme és per a una magnífica arcada medieval dels segles XIII - XIV. Quan el local recuperi l'activitat comercial intentaré fer les fotografies oportunes per compartir-les amb vosaltres. Continuem caminant fins al número cinquanta-un on trobarem Cortefiel.


No és fàcil fotografiar les restes arqueològiques que en conserven en aquest establiment perquè estan protegides per un gran vidre. És difícil aconseguir una imatge clara perquè al vidre s'hi reflecteixen moltes llums i objectes de la botiga.


Teniu davant vostre les restes d'una portella que s'obrí al segle XV a la muralla. La propera fotografia de detall és del pany de muralla que hi ha sobre la portella lateral del que fou el Portal de Sant Antoni.


Josep Lladonosa ja havia documentat aquestes restes quan es va enderrocar el Teatre de la Paloma per construir el cine Fémina, que va funcionar dels anys 1.943 al 1.984. Al 1.985 s'enderrocà el cinema per fer el nou edifici.
A pocs metres de Cortefiel trobem l'avinguda de Catalunya. Anem a l'esquerra i al número deu trobem l'última botiga amb restes arqueològiques de l'Eix Comercial, la carnisseria Burgués.


La moderna porta automàtica de vidre està flanquejada per una façana de pedra del segle XIX. Possiblement els carreus es van aprofitar de la muralla medieval i moderna dels segles XII - XVIII.


Deixem la carnisseria Burgués i acabem el nostre periple per les botigues lleidatanes que conserven restes arqueològiques. La vida d'alguns establiments és efímera i els negocis canvien, però el que no ha de canviar és la sensibilitat dels botiguers per preservar els petits fragments d'història que hi ha al seu interior.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada