dissabte, 29 de juny del 2019

Gaudim del missal i l'antifonari.

El primer protagonista d'avui és un missal del 1.524, propietat del bisbe Conchillos que l'encarregà a l'impressor Jorge Coci. Jaime de Conchillos va ser un gran impulsor del Renaixement a les terres de Lleida  i a la nostra estimada Seu Vella. Ocupà el bisbat de Lleida entre 1.512 fins al 1.542. Es considera un dels introductors de l'humanisme i de l'art plateresc a Lleida.


Era un home enamorat de l'art i la cultura. Durant el seu bisbat ordenà acabar les obres de l'antic Hospital de Santa Maria on es proposà reunir els diversos hospitals que hi havia a la ciutat de Lleida. L'edifici s'inicià al 1.454 i la seva construcció acabà al 1.520. Si enfileu l'antiga escala d'aquest antic hospital, avui seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ( I.E.I ), podreu gaudir d'un dels més bells edificis de la ciutat. Esteu observant una de les joies de l'arquitectura gòtica civil catalana dels segles XV i XVI. Des de la porta de la magnífica biblioteca podeu veure la porta d'accés a l'aula magna.


Si ens fixem atentament en aquesta porta, el record al bisbe és evident. Podeu apreciar clarament la mitra de bisbe i les tres conquilles del seu escut d'armes. Conchillos fou una de les famílies nobles més importants d'Aragó. El bisbe era natural de Tarazona a la província de Zaragoza.


Però tornem al missal que es custodia a l'Arxiu Capitular de Lleida. Un volum  relligat i enquadernat amb pell gravada sobre fusta.


Mesura 37 X 25 centímetres l'enquadernació, i 18 X 27,5 centímetres el text format per 360 folis amb 35 línies per plana. Està escrit en llatí amb lletra gòtica de quatre formats. Imprès a dues tintes, negra i vermella, i amb caplletres en vermell o xilogràfiques i estampades en negre. A la propera fotografia podeu veure a la portada del missal amb l'escut d'armes del Bisbe Conchillos ( amb la mitra i les tres conquilles ) del foli 1. L'Ana m'ha enviat gentilment tres fotografies que li he demanat del missal: la de la portada, la de les notacions  musicals i la de la marca de l'impressor Jorge Coci.


Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida LC_0029_001r
Als folis amb notació musical veureu el tetragrama i les notes musicals quadrades emprades pel cant gregorià a una sola veu. Aquestes anotacions musicals les trobareu ocupant tota la plana o a dues columnes. A la fotografia següent  podeu veure el foli LC_0029_126r que correspon al Dissabte Sant.


 Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida LC_0029_126r

El missal del bisbe Conchillos es publicà a Zaragoza l'any 1.524 per l'impressor alemany arrelat a la capital aragonesa Georg Kroch ( Jorge Coci ). Coci fou dels primers impressors establerts a Zaragoza on hi treballà des de 1.499 fins al 1.539.


 Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida LC_0029_347r

A la fotografia anterior fotografia podeu observar el foli 347r on hi ha la marca de l'impressor Jorge Coci, i a la propera de detall, veureu detalladament aquesta marca.


Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida LC_0029_347r ( detall )

Coci mantingué la primera meitat del segle XVI una de les primeres i més importants impremtes d'Espanya del seu temps. Les seves publicacions eren de gran qualitat, amb estampacions amb tintat bicolor ( vermell i negre ) i amb força gravats.


Coci, a més a més de la impremta en la que imprimí prop de tres-cents llibres, tenia una llibreria al carrer Botigas Hondas ( actual carrer de San Juan y San Pedro ) al casc antic de Zaragoza. La impremta d'en Coci estava des de la segona meitat del segle XVI en unes cases del Callizo o del Arco que posteriorment s'anomenà calle de la imprenta ( actual carrer Mateo Flando ) de la capital aragonesa.


A l'Arxiu Capitular de Lleida es conserven dos missals elaborats a la impremta d'en Jorge Coci, amb el mateix text i il·lustracions. La diferència dels dos llibres és que un és més senzill - imprès en paper- i està incomplet. L'altre, complert, està escrit sobre vitel·la.
L'any 1.992, el Dia de la Seu Vella es dedicà al bisbe Conchillos, un home enamorat del Renaixement i de la Seu Vella. L'Associació d'Amics de la Seu Vella publicà, l'any 1.993, el llibre "El bisbe Conchillos, l'humanisme a Lleida", a cura de Ximo Company.


Deixem el missal del bisbe Conchillos per fixar-nos en un dels cantorals del fons musical de l'Arxiu Capitular de Lleida.


És l'Antifonari de l'ofici de l'Assumpció de la Mare de Déu, manuscrit sobre pergamí de l'any 1.694. Els llibres de cor són llibres litúrgic de grans dimensions en els que hi ha les partitures que canta el cor durant l'ofici. Són llibres tan grans que alguns, com el que ens ocupa, tenen quatre rodetes i un tirador de cuir al llom per transportar-lo. Podeu veure dues d'aquestes rodetes a la part baixa de la fotografia anterior.


Un antifonari és un llibre que conté antífones ( tornada breu que es fa abans i després d'un salm ), i altres cants. Com podeu veure a les fotografies anteriors, hi ha cinc pentagrames per foli i notació musical quadrada. Al cantoral destaquen quatre caplletres dedicades a la Mare de Déu. A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu observar la caplletra del primer vers del foli 1 amb el que comença l'antífona de les vespres de l'assumpció de Maria: "In assumptione beate Marie virginis ad vespres" ( escrit amb tinta vermella a la dreta de la caplletra ).


Amb la caplletra A començaven a cantar: "Assumpta est Maria in celum gaudent angeli laudantes benedictum dominum". .. La Mare de Déu en Assumpció no puja pels seus mitjans, quatre àngels l'ascendeixen cap al cel.


Altres caplletres no estan tan ornamentades però són d'una bellesa cal·ligràfica evident, com podeu constatar a la fotografia anterior. Aquest foli està una mica atrotinat i com podeu veure a la part inferior dreta i a la propera fotografia de detall, l'han cosit.


Aquest és un dels quaranta-dos cantorals que formen el  fons musical de l'Arxiu Capitular de Lleida. Veure els prestatges ple de grans cantorals és impressionant...


El fons documental del capitular és tot un tresor del que podeu gaudir. Només cal passejar tranquil·lament fins al carrer Almodí Vell, pujar les escales, escoltar les explicacions de les arxiveres, i descobrir part de la història de la nostra petita ciutat...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada