dissabte, 30 de novembre del 2019

De tastet a expoisició ( i 2 ).

Continuem la visita virtual a l'exposició "Aguaitant Solsona. Memòria gràfica de la ciutat fins al 1.927", comissariada per Jaume Tarrés Pujol,  que podeu visitar al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal fins al 28 de febrer del 2.020. Si la primera entrada estava dedicada als gravats, dibuixos i fotografies de la ciutat de Solsona des del segle XVII fins al XIX, avui visitarem l'espai que acull les imatges dels primers vint-i-set anys de segle XX.
Els primeres anys del segle XX suposà una millora en el camp de la fotografia. Les imatges de Solsona publicades als diaris, revistes, llibres i postals s'incrementà considerablement. 


Les primeres imatges de Solsona aparegueren publicades a "La topografia médica de Solsona" l'any 1.901. Podreu observar detalladament les fotografies d'entronització del bisbe Joan Benlloch i Vivó en les que es veu l'ornamentació dels arcs de benvinguda del carrer sant Miquel.


Als plafons i a les vitrines gaudireu dels reportatges fotogràfics de les efemèrides solsonines, postals de molts racons de la ciutat i les primeres fotografies estereoscòpiques en color. Podreu agafar unes ulleres estereoscòpiques de cartró que us permetran veure aquestes fotografies dobles en tres dimensions.


El plafó dedicat als anys 1.907 - 1.908 ens explica que el barceloní Joan Tresserra Fígols, reporter de La Hormiga de Oro ( una revista en castellà publicada entre 1.884 i 1.936 d'ideologia carlista i catòlica ) va fer fotografies de Solsona que comprà Àngel Toldrà Viazo per editar postals.


A la vitrina que ocupa la part central d'aquest segon espai expositiu podreu veure postals, blocs de postals "Recuerdo de Solsona", proves d'impressió de postals, capses de plaques de gelatinobromur ( un preparat de gelatina i bromur de plata molt sensible a la llum i que s'extenia sobre una placa de vidre ).


A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure la premsa de contacte de fusta amb la que Josep Colell feia tiratges artesanalment exposant a la llum del sol el negatiu de vidre, de 13 X 18 centímetres, amb la cartolina preparada per a targeta postal de 9 X 14 centímetres. Previament havia fet les fotografies amb la seva càmera de campanya.


Aquests negatius de vidre de Josep Colell després d'utilitzar-se per les postals artesanals probablement la Casa Manuel Viladrich va editar blocs de targetes postals impreses a la Casa Thomàs de Barcelona.


Si esteu enamorats de la fotografia i de Solsona l'exposició temporal  "Aguaitant Solsona. Memòria Gràfica de la ciutat fins al 1.927" és una visita imprescindible. Recordeu que la podeu visitar fins al 28 de febrer del 2.020 al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal.
En una propera entrada us explicaré qui era el capità Gabarró, retratat a Solsona els anys 1.912 ( pel solsoní Josep Colell i Llort ), i 1.923 ( per J.M. Vicens )...
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada