Recordeu que mentre observàvem atentament els detalls de Cal Pere Mosella - Cal Teixidor, al número dos de la plaça de Sant Pere de Solsona, us vaig explicar que el mestre picapedrer Pere Mosella la construí al 1.907, però al morir sense fills l'edifici el comprà el paleta Teixidor, que no estimava l'edifici com el seu constructor...
Si Pere Mosella ens regalà el magnífic treball neogòtic de la façana, en Teixidor va malmetre l'interior de la casa arrencant els elements artístics més importants per vendre'ls...
La casa acaba amb una finestra geminada molt treballada i el gran ràfec de la teulada com podeu veure a la fotografia anterior de detall. Cal Pere Mosella té la catalogació de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ). A la propera fotografia podeu veure el detall decoratiu que hi ha sobre la porta d'entrada.
A la llinda de la porta d'accés de la casa hi ha dos senzills elements decoratius molt petits. Al de la dreta podem llegir l'any de construcció de l'edifici: 1.907.
Ala dreta de la porta d'accés hi ha una petita finestra que podeu observar atentament a la fotografia següent de detall.
Abans de continuar passejant pel carrer de Llobera, aixequem la mirada al passar per Cal Font, i gaudirem dels magnífics caps de biga que la coronen.
A pocs metres de la Plaça de Sant Pere trobarem la Plaça Ribera on l'edifici del carrer de Llobera número dinou presumeix dels seus cinc magnífics caps de biga.
L'edifici, amb façana de pedra té planta baixa i dos pisos amb set balcons, i està coronat amb cinc caps de biga i un gran ràfec a la teulada. La porta d'accés té un arc de mig punt, i al primer pis hi ha una fornícula amb una imatge de Sant Pere amb la catalogació BIPCC.
Solsona té una colla de carrers i places amb noms de sants. Això fou conseqüència de l'elecció de la ciutat com a capital del bisbat que portava el seu nom. Algunes cases tenen petites capelles, fornícules, figures, imatges per venerar als sants.
Solsona té una colla de carrers i places amb noms de sants. Això fou conseqüència de l'elecció de la ciutat com a capital del bisbat que portava el seu nom. Algunes cases tenen petites capelles, fornícules, figures, imatges per venerar als sants.
L'estretor del carrer, els grans ràfecs d'alguns edificis i els espectaculars caps de biga fan de la passejada pel carre de Llobera un autentic plaer.
A la mateixa plaça, fent cantonada amb la travessia de Sant Josep de Calassanç, trobem un edifici molt curiós amb les façanes amb fòssils adherits. Parlo de Cal Planes.
Es tracta d'un edifici de quatre plantes amb façanes al carrers Sant Josep de Calassanç i travessia de Sant Josep de Calassanç. L'entrada a la casa és al número vuit de la travessia.
L'edifici del 1.882 fou construït per R. Torregassa. En aquella època a les façanes no hi havia fòssils. Ramon Planes Albets, propietari actual, explica que dels mitjans dels anys 60 fins al principi dels 80 del segle passat, la façana es decorà amb fòssils. A la propera fotografia podeu veure el nom del propietari a la llinda d'una de les finestres de la planta baixa i l'any de construcció de Cal Planes: R-TORREGASSA-R 1.882.
En l'impressionant blog "Folklore de los fósiles ibéricos", del benvolgut Heracli Astudillo, trobareu l'entrada "Fósiles usados como ornamentación arquitectónica ( 5 )" en la que explica tots els secrets de Cal Planes i els seus fòssils.
Seguim la travessia de Sant Josep de Calassanç que molt ràpidament ens deixarà a la Plaça Major, eix vertebrador de la ciutat de Solsona.
Atentament.
Senyor i
La interessant i original arquitectura de la ciutat de Solsona encara pot reultar molt més interessant i singular, quan ens l'explica el nostre benvolgut cicerone, l'amable comunicador i ben documentat senyor i.
ResponEliminaPassejar per Solsona és un plaer.Una abraçada Heracli.
ResponElimina