dilluns, 15 de juny del 2020

Un cop d'ull al Kremlin ( i 2 ).

La història del Kremlin de Moscou comença al segle XII quan una tribu eslava, els krivichi, van construir una petita fortalesa al turó Borovítsaya ( el turó de la pineda ). Posteriorment es va fer de pedra blanca, però no fou fins a final del segle XV quan arquitectes italians varen dissenyar el Kremlin que coneixem actualment. 
A l'entrada anterior dedicada al Kremlin, després d'entrar a la fortalesa per la torre de la Trinitat, donàrem un cop d'ull al Palau Estatal i al Palau de Poteshny. Continuem avui la passejada virtual just davant del Palau Estatal, on enes està esperant l'edifici neoclàssic Арсенал Московского Кремля ( l'edifici de l'Arsenal ).


Actualment és un edifici administratiu que acull les casernes del regiment del Kremlin i els serveis de la comandància. Construït l'any 1.702 per ordre del tsar Pere I el Gran, té una història molt accidentada. Al 1.706 van aturar les obres com a conseqüència de la Gran Guerra del Nord amb Suècia. Continuà la seva construcció l'any 1.722 i al 1.737 un incendi en destruí una part. Al 1.812 les tropes napoleòniques van volar part de l'edifici. L'aspecte actual és el de la reconstrucció feta per l'arquitecte Osip Bové entre 1.816 i 1.828. Des de 1.960 aquest edifici neoclàssic està envoltat de canons fets per fonedora russos o capturats a l'enemic en accions de guerra. A la dreta de l'edifici de l'Arsenal trobem el Сена́тский дворе́ц ( el Palau del Senat ).


Aquest edifici neoclàssic, obra de l'arquitecte Matvey Fedorovich Kazakov, es construí per ordre de l'emperadriu Caterina la Gran entre 1.776 i 1.787. El palau acollia la màxima representació de la Rússia Imperial, el Senat moscovita - que donà nom a l'edifici. Actualment és la residència de treball del President de la Federació de Rússia. 
La façana nord dóna a la Plaça Roja. Entre el Palau i la plaça hi ha la muralla del Kremlin. A la propera fotografia podeu veure part de la muralla amb la torre Spasskaya construïda l'any 1.491. La torre té una alçària de 67,3 metres sense l'estrella i 71 metres amb ella. Davant del palau hi ha la torre del Sena, la muralla, i el mausoleu de Lenin ( ja a la Plaça Roja ).


El campanar d'Ivan el Gran ( Колоко́льня Ива́на Вели́кого ), un edifici del segle XVI, us deixarà palplantats. La seva funció era la de fer de campanar de les catedrals de la Dormició, l'Anunciació i la de l'Arcàngel Miquel, que no en tenien. Té una alçària de vuitanta-un metres.


Abans de donar un cop d'ull a les tres magnífiques catedrals del Kremlin ens aturarem un moment a l'església dels Dotze Apòstols construïda entre 1.635 i 1.656 pels arquitectes russos Antip Konstantinov i Bazhen Ogurtsov seguint les ordres del patriarca Nikon. Els bolxevics van bombardejar el Kremlin l'octubre de 1.917 i aquesta església patí moltes destrosses. Actualment és un museu.


El recinte emmurallat de forma triangular és el centre geogràfic i polític de Moscou. Ha acollit als tsars i als presidents de la Federació Russa. Després de la Revolució d'Octubre de 1.917, liderada per Lenin i el partit bolxevic, els antics monestirs de Voznesenkiy i Chudov foren demolits i es desallotjaren tots els monjos i funcionaris de les esglésies del Kremlin.
La nostra passejada virtual ens porta al cor de la fortalesa, la plaça de les Catedrals (соборная площадь ), envoltada de sis edificis dels que tres són catedrals.


La fotografia anterior i les tres properes són de la Catedral de la Dormició ( Успе́нский собо́р ), temple de pedra blanca construït entre 1.475 i 1.479 on al 1.326 hi havia un vell temple del mateix nom en molt mal estat que es va demolir. L'obra fou dirigida per l'¡arquitecte Aristòtil Fioravanti.


Cinc cúpules daurades coronen l'antiga catedral. Els frescs i les pintures al tremp són del 1.514. Quan Napoleó va dominar Moscou saquejà la catedral i la transformà en cavallerissa...


El zoom de la càmera fotogràfica ens permet observar detalladament a la fotografia anterior el magnífic fresc de la Verge de Vladimir amb els arcàngels Miquel i Gabriel de la Porta Reial de la catedral.


La Catedral de l'Anunciació ( Благове́щенский собо́р ) es construí entre 1.484 i 1.489 sobre el terreny que ocupà anteriorment una antiga catedral del segle XIV del mateix nom. Les obres les van dirigir els arquitectes Pskov, Krivtsov i Myshkin.


Entre els anys 1.980 i 1.984 es va fer una restauració a gran escala dirigida per Leonid Sergeyevich Muravyev-Moiseenko. L'última restauració va durar set anys, entre el 2.005 i el 2.012.


Tanca la magnífica trilogia de catedrals, d'aquesta plaça difícil d'oblidar,  la catedral de l'Arcàngel Miquel  ( Арха́нгельский собо́р ) edificada, sota la supervisió de l'arquitecte italià Alevíz Frigzin, entre 1.505 i 1.508. Algunes pintures al fresc. dels segles XVI i XVII són d'Iàkov de Kazan, Stepan de Riazan o Iósif Vladímirov.
A les tres catedrals trobareu en el moment d'entrar uns fullets informatius en castellà que us ajudaran en la vostra visita.


La catedral, fins al segle XVII, acollí les despulles dels tsars i grans prínceps de Rússia. Hi ha 54 tombes i 46 làpides. A la propera fotografia de detall podeu veure una part de la decoració del portal central de la façana oriental.


Deixem la соборная площадь ( plaça de les Catedrals ) i sortim de la fortalesa del Kremlin, una visita imprescindible si viatgeu a la capital de Rússia.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada