dijous, 9 de juliol del 2020

Al cor de Solsona ( 10 a ).

Recordeu que a l'entrada anterior dedicada a la gran passejada pel cor de Solsona, després de donar un cop d'ull al nou negoci que hi ha als baixos de Ca l'Agroguer Nou ( edifici amb catalogació de Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ) -  que ha respectat l'antiga adrogueria fundada l'any 1.870 - ens vàrem aturar davant la porta d'entrada del magatzem de l'adrogueria amb la seva impressionant llinda del 1.673 amb el símbol de la ciutat: el Sol de Solsona. La llinda té la catalogació de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ).


Posteriorment vàrem continuar pel carrer de Sant Nicolau fins trobar el carrer de Sant Llorenç. Girant a l'esquerra continuarem el nostre trajecte solsoní fins arribar a la travessia dels Dominics on ens estava esperant Sant Domènec...


Al número u de la travessia hi ha la petita capella dedicada a Sant Domènec que, com la resta de les que podeu trobar passejant pel nucli antic de Solsona, té la catalogació BIPCC . Al número quinze del carrer dels Dominics hi ha Cal Gilibets.


Aquesta edificació del 1.900 està formada per tres cossos de diferents alçades. A les façanes de maó i pedra podem veure algunes obertures tapiades i alguna part reconstruïda. A la propera fotografia de detall el protagonisme és pels balcons de la segona planta i la barbacana decorada de la teulada.


L'edifici, amb catalogació BCIL, té una curiosa plaça de pedra en angle recte, amb una part al carrer dels Doninics i l'atra a la travessia dels Doninics on podem llegir: "L'any 1.971 es recupera el Carnaval de Solsona. Des d'aquesta data Ramon Gilibets, " Gilmon  " ha estat dedicat a aquesta festa. Pel seu esforç i treball. Gràcies Gilmon. IV-III-MM". Solsona va perdre a Gilmon, peça fonamental del seu Carnaval, al setembre del 2.007. Si després de llegir la curiosa placa alceu la mirada, podreu admirar el treballat ràfec de fusta que ressegueix la teulada de Cal Gilibets.


Aixecar la mirada durant la vostra passejada pel cor de Solsona té premi. Podreu gaudir de caps de biga, esgrafiats, ràfecs... A la propera fotografia de detall podeu gaudir del ràfec o barbacana de Cal Gilibets.


A tocar de Cal Gilibets hi ha la joia de la plaça del Consell, el Palau Llobera, un impressionant edifici d'estil gòtic tardà català de la primera meitat del segle XV.


L'edifici, que actualment acull la seu del Consell Comarcal del Solsonès, és del 1.411. De planta quadrangular, amb tres plantes i un pati obert al centre, aquest casal de pedra picada us deixarà bocabadats.


Francesca de Llobera ordenà en el seu testament la construcció amb l'objectiu de ser un hospital de pobres i pelegrins. A la planta baixa hi ha dues portes amb arcs de mig punt, que podeu veure a la fotografia anterior i a la següent, i una sala de cavallerisses gòtica.


El Palau Llobera - també conegut com Palau d'en Llobera, els Dominics o  Seminari Vell -  ha tingut diverses funcions. Fou: hospital, col·legi dels Dominics, Universitat per ordre del Papa Paul V l'any 1.620, l'any 1.717 Felip V suprimí la Universitat, tornà a ser col·legi fins al 1.835, seminari Major al 1.846 i posteriorment escola parroquial.


La façana principal, de vint-i-vuit metres de llargària, ens regala una gran portalada amb arc de mig punt amb grans dovelles i unes obertures per donar lli¡um. A la segona planta podeu veure, a la dreta, les restes d'un finestral gòtic geminat.


L'any 1.989 el Consell Comarcal del Solsonès comprà l'edifici al Bisbat i començà la restauració, Seguint el model del finestral gòtic de la dreta ( fotografia de la façana principal ), es van eliminar els balcons per recuperar els finestrals, dos dels quals els podeu veure a la fotografia anterior de detall.. El Palau Llobera està catalogat com BCIL.


Francesca de Llobera, casada amb Bernat Guillem Senyor de Peramola, disposà que en alguns carreus del Palau esculpíssim els escuts d'armes de les dues famílies. A l'esquerra i dreta de la porta principal, gairebé a tocar de les dovelles (  fotografia anterior ) els podeu veure. A l'esquerra hi ha el llop, protagonista de l'escut d'armes dels Llobera.


A la dreta podeu veure l'escut d'armes del Senyor de Peramola. Els dos escuts estan una mica malmesos però encara podem observar la mola, símbol dels Peramola, que ens recorda a Bernat Guillem.


A les arcades de la galeria del pati interior i en un carreu de la part baixa del mur orientat a la carretera de Bassella, també podeu veure els escuts dels Llobera i els Peramola. A la propera fotografia podeu veure part de la façana del Palau Llobera del carrer de la Regata i de la carretera de Bassella.


Al centre de la fotografia anterior, a prop de la barana de ferro forjat, podeu observar un carreu diferent. La fotografia de detall següent ens permet veure el que queda del llop dels Llobera...


Aprofiteu per seure en un dels bancs de la plaça per mirar i admirar l'antic palau. Si hi voleu entrar i fer-ne una visita virtual només us cal esperar a la propera entrada dedicada a la gran passejada pel cor de Solsona.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada