dilluns, 30 de novembre del 2020

Gràcies, mossèn Tarragona.

Avui acaba el mes de novembre en el que hem perdut a dos homes enamorats del patrimoni. Llegir el diari local Segre el passat dia tretze, entristia. A les pàgines quaranta-dos i quaranta tres - a la secció de Cultura - els titulars "Mor l'ànima del Museu Diocesà " i "Ciuraneta reposa a la Catedral" encapçalaven dues notícies que explicaven la pèrdua de mossèn Jesús Tarragona Muray i del bisbe emèrit de Lleida Francesc Xavier Ciuraneta Aymí.
Ciuraneta, un dels grans defensors de l'art de la Franja del Museu de Lleida en l'enfrontament judicial amb la Diòcesis de Barbastro-Monzón, fou bisbe de Lleida entre 1.999 i el 2.007 ( any en el que renuncià per motius de salut ).


Jesús Tarragona Muray va morir el dijous dia dotze als noranta-cinc anys, setanta-dos dedicats al sacerdoci. A més a més de la seva tasca pastoral com a mossèn, arxipreste i Canonge de la Catedral de Lleida, treballà infatigablement i amb molt entusiasme per la conservació de l'art sacre de la Diòcesi. Fou Delegat Diocesà del Patrimoni Artístic entre els anys 1.986 i 2.009.
Era un home enamorat de les obres d'art, amor que encomanava amb les seves explicacions. Com que ja tinc una colla d'anys puc explicar-vos que quan estudiava el Batxillerat Superior vaig tenir la fortuna de fer un treball per l'institut sobre el Museu d'escultura en pedra que s'habilità a l'església de Sant Martí entre els anys 1.972 i 1.977. Mossèn Tarragona m'obrí les portes i explicà cada peça i la història de la petita església romànica amb passió. Ell és un dels responsables que m'enamorés de l'art...
Entre els anys 1.982 i 2.002 fou l'ecònom de la parròquia de Sant Llorenç. Coneixia cada pedra d'aquesta església, una de les joies més importants de la ciutat de Lleida.


El 12 d'octubre del 2.014 participà, en la seva estimada església de Sant Llorenç, en la conferència "Obra Mestra: Els retaules de pedra de Sant Llorenç", organitzada per Catalonia Sacra


El 28 de setembre del 2.015 es presentà, amb l'església plena de gom a gom, el llibre "L'església de Sant Llorenç de Lleida", el DVD "L'església de Sant Llorenç. Un temple que custodia la pau de Déu" i el nou enllumenat led que ens deixà a tots bocabadats. Ho podeu recordar clicant sobre els propers enllaços: "Presentacions i estrena a Sant Llorenç... ( 1 )" i "Presentacions i estrena a Sant Lloreç...( 2 )".


El llibre-guia, de Ximo Company, Isidre Puig i Meritxell Niñá, té la col·laboració i assessorament del gran coneixedor del temple, mossèn Tarragona.


En el DVD, amb guió i direcció de Ximo Company i coordinació d'Isidre Puig, podeu triar dues opcions: presentació (  deu minuts ) i complert ( quaranta-vuit minuts ). Trieu complert, sense dubtar-ho i gaudireu de les explicacions de cada racó d'aquesta joia romànica i gòtica, un dels tresors de la nostra petita ciutat. Veure i escoltar aquest fascinant recorregut per l'església de Sant Llorenç és un plaer i tot un homenatge a mossèn Jesús Tarragona Muray. Espectacular quan ens explica els quatre retaules dedicats a: Sant Llorenç, Sant Pere, Santa Llúcia i Santa Úrsula.
 

El primer dia d'agost del 1.997 es signà el conveni per a la creació del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. L'obra de l'arquitecte Joan Rodon i Bonet finalitzà el 30 de novembre del 2.007, un gran dia per a mossèn Tarragona, persona imprescindible en la creació del nou museu.
A la fotografia anterior podeu veure les tres cases de mossèn Tarragona. En primer terme, el Museu de Lleida i, darrere, a l'esquerra la Casa Sacerdotal i al centre l'església de Sant Llorenç.
 
 
Molt preocupat per l'estat llastimós de l'antiga catedral fou un dels lleidatans que creà l'any 1.972 l"Associació d'Amics de la Seu Vella de Lleida" amb l'objectiu d'agilitzar-ne la reconstrucció. Mossèn Tarragona, presidí l'associació entre 1.981 i 1.998 i actualment era el president d'honor.
Gràcies mossèn Tarragona pel teu mestratge.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada