dissabte, 29 de maig del 2021

Postals antigues de Lleida a l'Arxiu Gavín ( 1 ).

El passat dia catorze de març vaig començar la sèrie d'entrades "Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya" amb les que estem fent un periple per les esglésies, ermites, santuaris, monestirs... que hem visitat aquests anys al blog i on comparem les antigues fotografies custodiades a l'arxiu amb fotografies actuals. De les 217.000 fotografies d'aquest impressionant inventari, 214.000 les va fer Josep Gavín i Barceló. Les altres tres mil són de l'arxiver Josep Sansalvador que torna a fotografiar les esglésies o de donacions externes.
Però, a més a més de les fotografies, m'explica l'arxiver que a l'Arxiu Gavín hi ha sobre unes 1.550.000 postals! Algunes de les postals, poques, les hem vist o les veurem a les entrades dedicades a l'Inventari d'Esglésies de Catalunya perquè estan als arxivadors; però avui començo a centrar-me exclusivament en les postals antigues de la nostra petita i estimada ciutat de Lleida.
El Josep m'indica a quin dels calaixos dels grans mobles arxivadors horitzontals hi ha les postals de la ciutat de Lleida. Una senzilla cadira m'ajudarà a fer la recerca amb més comoditat.


Avui observarem detingudament les antigues targetes postals dedicades a la Seu Vella. Però abans de començar a buscar, primer us mostro una antiga postal del 1.915 que he trobat a l'arxivador de l'Inventari d'Esglésies de Catalunya. El text: "7. Lérida. Primitivo Campanario de la Antigua Catedral". A la part del darrere: "Tarjeta postal. Unión Postal Universal. Colección Urriza. Lérida".
Procuraré comparar cada postal amb un fotografia meva actual del mateix edifici, i si ja no existeix, del que hi ha ara on hi hagué l'edifici.



A la part superior dreta de la propera postal podeu veure la Seu Vella transformada en caserna. El text: "Lérida. Vista parcial y Plaza de Bores Romero". A l'esquerra de la postal es veu, en construcció, l'edifici Pal·las que s'edificà entre els anys 1.912 i 1.915. Probablement la postal sigui del 1.915 perquè estan acabant el coronament. A la part posterior podem llegir: "Tarjeta postal. Libreria Rosa Valls. Plaza de la Sal 19". La postal forma part d'un àlbum de vint postals, aquesta és la número dos, separades per un paper fi. Les postals estaven encunyades per l'esquerra. L'antiga targeta postal i la fotografia actual següent del mateix indret estan separades per més de cent anys.



La propera fotografia de detall de la postal anterior i l'actual que la segueix de la nostra estimada Seu Vella deixa molt clar el gran esforç que s'ha fet i encara cal fer per dignificar-la...




Deixem un moment la Seu Vella per observar la postal número cinc del mateix àlbum de la Libreria Rosa Valls amb el text: "Lérida. Detalle de la calle de Blondel". Podeu veure molt millor com estan coronant l'edifici Pal·las. Coronament que, malauradament, ja no hi és.



També del mateix àlbum, la número set, amb el text: "Lérida. Detalle del Puente y Castillo Principal". Afortunadament ara el que veureu és molt diferent, però el riu Segre actual ha canviat molt i la seva canalització fa oblidar que és l'afluent més important del riu Ebre.




A la web del Departament de Cultura de la Generalitat es poden consultar el línia més de 64.000 imatges del fons fotogràfic TAF Helicòpters S.A. Els vols es van fer entre 1.950 i 1.980. A la part baixa de la propera posta podeu veure part de les cases del Canyeret. El text del darrere: "Nº 49 Vista aérea. Distribuidor IBCE Mayor 76 tel 4304. Foto T.A.F".


La propera postal té al darrere el text: "Tarjeta Postal. Ediciones García Garrabella. Zaragoza. 40 Lérida La Seo antigua catedral". A la dreta podeu valorar l'estat lamentable de la Capella de Jesús. Família Sescomes, construïda durant la primera meitat del segle XIV.
Les fotografies actuals que acompanyen a les antigues targetes postals per ajudar-vos a valorar les diferents restauracions de la Seu Vella, les vaig fer durant les últimes obres de restauració realitzades per la Generalitat de Catalunya amb un pressupost d'un milió set-cents mil euros. Iniciades l'octubre del 2.019 tenien que estar acabades el primer trimestre del 2.021, però l'aturada conseqüència de l'estat d'alarma ha allargat els terminis. Es restauraran la Porta dels Apòstols, el campanar i les cobertes del claustre. L'objectiu és que la Seu Vella sigui declarada per la UNESCO Patrimoni Mundial.





A la targeta postal següent, l'indret fotografiat és gairebé el mateix que a l'anterior, però podem veure en primer terme la porta de l'Anunciata. Encara s'aprecia millor el mal estat de la capella de Jesús. Família Sescomes. El text del darrere: "Tarjeta Postal. 3 Lérida. Antigua Seo. YBCE Lérida".





Els esforços de restauració de la maltractada Seu Vella són evidents. Malauradament la destrucció va ser tant espectacular que les cicatrius són i seran evidents. Les dues properes fotografies de la porta de l'Anunciata ens parlen de la bona feina dels professionals. A la postal podem llegir: "13. Lérida. Castillo. Puerta Anunciata", i darrere: "Tarjeta Postal. Correspondencia. Dirección. Sol y Benet Impresor".



Si  la porta de l'Anunciata fou castigada , el que li van fer a la porta dels Fillols no té nom... A la propera postal, també de Sol y Benet Impresor, podem llegir davant: "14 Lérida. Castillo. Puerta Infantes".



Era més difícil fotografiar l'interior de la Seu Vella. A la targeta postal següent podem llegir: "Lérida. Nave lateral de la Seo Vieja. L.Roisin fot. Barcelona". L'antiga fotografia ens mostra com van trinxar l'espectacular edifici per transformar-lo en caserna. Quan passegeu per la Seu Vella, visita imprescindible quan esteu a Lleida, alceu la mirada i veureu les cicatrius que han quedat als murs a les naus laterals...



Deixem la Seu Vella per continuar, a la propera entrada dedicada a les postals antigues de Lleida a l'Arxiu Gavín, guaitant com era la nostra ciutat fa una colla d'anys.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada