divendres, 16 de juliol del 2021

Postals antigues de Lleida a l'Arxiu Gavín ( i 4 ).

Tanco la sèrie d'entrades dedicades a les antigues targetes postals de Lleida, moltes centenàries, una mica trist perquè dels edificis que protagonitzen les postals que veurem avui ens queda, només, el record...
Començarem passejant virtualment a l'Avinguda de Balmes, concretament a la plaça Pau Casals. La primera és de l'Asil Borràs, un edifici construït l'any 1.901, una de les primeres construccions modernistes de la ciutat de Lleida obra de Francisco Lamolla. La seva funció era atendre als fills de les famílies humils. Després de la Guerra Civil fou la seu del Auxilio Social i, quan els primers anys del franquisme ja havies passat, va quedar englobat dins de la Sección Femenina de la Falange. Del 1.972 fins al seu enderrocament al 1.976,  per fer la plaça Pau Casals, va ser la caserna de la Guàrdia Urbana. A la targeta postal, encunyada pel costat esquerre, llegim: "Lérida. Asilo Borrás". És la postal número 18 de l'Álbum de Lérida. Librería Rosa Valls. Plaza de la Sal 19.



Baixem passejant virtualment fins a l'Avinguda de Madrid on, entre el Banc d'Espanya i l'Avinguda de Catalunya, ( a l'espai que actualment ocupa un gran bloc de pisos - amb façanes a les Avingudes de Madrid i de Blondel- entre els que hi ha des dels anys 70 del segle passat l'atrotinada estació d'autobusos de Lleida ), hi havia tres edificis històrics: la Gota de Llet, el Museu Morera i el Mercat de Sant Lluís. Els tres, malauradament desapareguts. A l'arxiu he trobat postals dels dos primers.
A la postal de la Gota de Llet podem llegir a la part superior: "Lérida- Dispensario Municipal y Gota de Leche", i al darrere: "Tarjeta postal. Colección Urriza". A la part superior esquerra de la targeta postal podeu veure part de l'estructura de ferro del Mercat de Sant Lluís.


L'edifici modernista, inaugurat el dia 1 d'abril del 1.919, era obra de Francesc de Paula Morera i Gatell. Estava davant del Mercat de Sant Lluís. El Mercat de Sant Lluís, construït al 1.883 per Joan Torras Guardiola, inicialment era un mercat de gra. L'any 1.928 s'encarregà a Francesc de Paula Morera i Gatell la seva rehabilitació, i al 1.930 s'inaugurà com mercat d'abastiments.
Els xamfrans arrodonits de la Gota de Llet i del Banc d'Espanya ( construït al 1.935- 1.936 )  estaven separats pel carrer Saracíbar. Als anys 60 s'enderrocaren la Gota de Llet, el Mercat de Sant Lluís i el Museu Morera per construir l'estació d'autobusos...
A les fotografies actuals, on ara hi ha els blocs de pisos - amb l'estació d'autobusos entre els dos grans blocs-, a l'Avinduda de Blondel ( propera fotografia ) a la dreta del Banc d'Espanya hi havia el Mercat de Sant Lluís; i a l'avinguda de Madrid, a l'esquerra del Banc d'Espanya la Gota de Llet ( segona fotografia ).



Gairebé a tocar de la Gota de Llet, també a l'Avinguda de Madrid on ara hi ha els mateixos blocs de pisos, estava el Museu Morera, que podeu veure a la propera targeta postal amb el text: "Lérida. Museo Morera" davant i "Ed Thomas. Barcelona" darerre.
L'antic Museu Morera, construït l'any 1.917 seguint el projecte de l'arquitecte Ignasi de Vilallonga Casañés, estava adossat al mercat de Sant Lluís. Passada la Guerra Civil s'enderrocà l'edifici, de planta rectangular amb cobertes a dues aigües i una façana neoclàssica recordant l'estil dòric, que ja no podem admirar i que fou museu entre 1.930 i 1.934.



A la propera fotografia, del 1.917, podeu veure la façana neoclàssica del Museu Morera, adossat a ell el Mercat de Sant Lluís, i al fons la façana lateral del Banc d'Espanya ( carrer Saracíbar ). Aquest espai actualment està ocupat per una estació d'autobusos en condicions lamentables. A la fotografia anterior en podeu veure l'espai on hi havia el museu. Entre la sortida d'una estació d'autobusos i la façana neoclàssica hi ha una diferència evident...


Font fotografia: Wikimedia Commons.

Cercant entre la colla de targetes postals antigues de Lleida vaig trobar-ne dues que em van deixar bocabadat perquè no havia sentit a parlar mai de la Destil·leria Carulla...
A la primera podem llegir, davant: "3. Destileria Carulla. Jardín y Chalet habitación", i al marge dret escrita a mà la data "Lérida 30-10-1.912". Al darrere: "Tarjeta Postal. Union Postale Universelle. España".


A la segona targeta postal podem veure la nissaga de destil·ladors Carulla. El text: "Fundador y Sucesores de la Gran Destileria Carulla. Casa fundada el 1.865 Lérida. D. José Sabatés Duran 1.865. D. José Carulla Arrufat 1.870. D. José Carulla Sabatés 1.988". La targeta postal està també està editada per "Union Postale Universelle. España".


Trobar aquestes targetes postals a l'Arxiu Gavín ha suposat plantejar-me una cerca d'informació d'aquesta destil·leria. No és fàcil, i malgrat que inicialment no he trobar gairebé res a l'entrada " La destil·leria misteriosa..." us explicaré els resultats de la difícil recerca.
Amb l'entrada d'avui tanco la sèrie de quatre entrades dedicades a les postals antigues de Lleida custodiades a l'Arxiu Gavín i aviat començaré les entrades dedicades a les postals antigues de Solsona.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada