diumenge, 29 d’agost del 2021

La destil·leria misteriosa... ( i 2 ).

Vaig explicar-vos a l'entrada anterior dedicada a la destil·leria Carulla que, després d'intentar buscar en diferents hemeroteques digitals on estava ubicada la Gran Fábrica de Licores de José Carulla, no havia trobat cap informació documental que em permetés situar-la en el plànol de la ciutat de Lleida.


Quan ja estava encallat en la recerca, un correu electrònic que vaig enviar a l'Arxiu Municipal va obrir la porta a descobrir el misteri de la destil·leria misteriosa.


Amb el classificador 1564/27 preparat a la vella taula de fusta de l'arxiu vaig llegir, satisfet, el text: "Sol·licitud de permís d'obres i projecte de construcció d'un fàbrica d'aiguardent a la carretera de Madrid, cantonada amb la carretera d'Osca. 1.875. Promotors: J. Sabaté i J.Carulla".


Els tres documents del classificador ( sol·licitud de permís d'obres, la memòria descriptiva i el plànol d'alçat de les façanes de la fàbrica ), donaven resposta a les preguntes sobre la destil·leria que em vaig plantejar des del dia en que a l'Arxiu Gavín de les Avellanes descobria les dues targetes postals de la destil·leria Carulla i del fundador i successors.


A la part superior de la sol·licitud podem llegir: "Exm Sr: D. José Sabaté y D. José Carulla propietarios y vecinos de la presente ciudad ..... deseando edificar el patio de su propiedad ..." El text continua donant resposta a la ubicació de la fàbrica de licors: ".... sito en las afueras de la expuerta de San Antonio carretera de Madrid esquina á la de Huesca ....".


Acaba el text amb..." Gracia que se prometen de la rectitud y proceder de V.E... ". Signen la sol·licitud José Sabaté i José Carulla a " Lérida treinta de Abril de mil ochocientos setenta y cinco ".


A l'entrada anterior vaig explicar-vos que la destil·leria fou fundada a Lleida l'any 1.865 per D. José Sabatés Duran. Els seus successors foren D. José Carulla Arrufat ( 1.870 ) i D. José Carulla Sabatés ( 1.899 ). Els que signen la sol·licitud, l'any 1.875, són els dos successors. La documentació consultada parla d'una nova construcció. Potser hi hagué una destil·leria més petita anteriorment, ja que el negoci s'inicià deu anys abans de la signatura del document.


La propera fotografia és de la part del document en que es concedeix el permís de construcció de la fàbrica. Està signat els dies 2 i 3 de maig del 1.875.


El segon document que trobo al classificador 1564/27 és la memòria descriptiva de l'obra projectada. Aquest document està cosit, per l'angle superior esquerre, a la sol·licitud del permís d'obra i al plànol del projecte.


La primera frase de la memòria descriptiva em torna a repetir l'adreça de la destil·leria: " Memoria descriptiva de la obra que proyecta edificar D. José Sabaté sita en las afueras de la Expuerta de San Antonio de la presente ciudad en la carretera de Madrid esquina a la de Huesca".


La memoria descriptiva explica tots els detalls del projecte de construcció de la fàbrica de licors. Podem llegir-hi: "... y proporcionar el mejor efecto se construirá un banquillo a todo alrededor del edificio... ".


Al girar tota la documentació, cosida amb fil d'empalomar, veig el plànol del projecte plegar. Cal anar amb molta cura per desplegar-lo al ser un document centenari.


Al desplegar-lo podem veure dos plànols d'alçat de la façana. A la part superior la que està orientada a la carretera d'Osca i a la part inferior la " que mira" a la carretera de Madrid. Està signat, sense data, per José Rosell i Rosell N.O.


Torno a mostrar-vos l'antiga targeta postal que vaig trobar a l'Arxiu Gavín de les Avellanes, en la que podem llegir: " 3. Destileria Carulla. Jardín y Chalet habitación ".


Al plànol d'alçat de la façana de la part superior podem llegir-hi: " Perfil de las fachadas que proyecta edificar D.José Sabaté en las afueras de San Antonio carretera de Huesca ".


Al plànol d'alçat de la façana de la part inferior el text és : " Fachada á la carretera de Madrid " .  Malgrat el pas dels anys el document té un bon estat de conservació.


Al coronament del segon plànol d'alçada de la façana d'aquest senzill edifici, al centre, es pot llegir: " Fábrica de aguardiente de José Sabaté y Carulla ".


A la part inferior del plànol podem veure dues escales. La primera mesurada en palmos catalanes i , a sota, la segona: 1 por 50 metros.


Evidentment la ciutat de Lleida ha canviat molt des de 1.875 i el que en el seu moment estava situat ... " en las afueras de la expuerta de San Antonio carretera de Madrid esquina a la de Huesca  " ... , actualment està dins de la ciutat.
A l'arxiu municipal em van deixar l' "Atlas de Lleida. Segles XVII - XX"  de Bernat Catllar Costa i Pere Armengol i Menen.


Al " Plano del sitio de Lérida. Año 1.810. Atlas de la Guerra de Independencia. Lámina 22. Escala 1 : 10.000 " podeu constatar que petita era la ciutat. L'any 2.019 la capital de Ponent tenia 138.965 habitants, i l'any 1.800 nomes n'hi havia 10.000.


Com podeu veure la petita ciutat emmurallada de Lleida s'enfilava pels vessants nord i est del turó de la Seu Vella. A la dreta hi ha el turó de Gardeny.


A la propera fotografia de detall a la part superior esquerre està escrit : Convento de la Trinidad en ruinas. A la muralla de la ciutat podem llegir-hi Pueta Nueva i Puerta de San Antonio, i a la dreta Castillo de Gardeny. Entre la Puerta de San Antonio i el Castillo de Gardeny hi havia un Molino.


Com podeu constatar observant les dues properes fotografies fetes des del turó de Gardeny ( la primera ) i des del turó de la Seu Vella ( la segona ), l'espai entre l'antiga ciutat emmurallada i el turó de Gardeny s'ha omplert d'edificis i més edificis.



Està clar que per situar la destil·leria Carulla actualment no podríem escriure com en els documents del segle XIX  ... " sita en las afueras de la expuerta de San Antonio " ... perquè avui estaria al centre de la ciutat.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada