dilluns, 26 de desembre del 2022

El salí de Cambrils ( 2 ).

A la primera entrada dedicada al salí de Cambrils vàrem donar un cop d'ull a la zona d'evaporació superior anomenada El Salí o Font Salada. Ja vaig explicar-vos que les dues zones d'evaporació estan separades per uns tres-cents metres amb un desnivell d'uns quaranta metres. 
Avui farem aquest recorregut passejant des de la Font Salada fins a la zona devaporació inferior anomenada Les Cabanetes. Passejant per aquesta sendera, a tocar del riu Fred, trobarem una colla de molins. 


L'aigua salada que brolla de la Font Salada comença el recorregut per una curiosa canalització de fusta que podeu veure a la fotografia anterior. Si m'apropo i faig una fotografia de detall veureu molt millor les cristal·litzacions de sal que shan format a la canalització de fusta i el petit raig d'aigua salada que continua el seu descens fins a les basses de la zona d'evaporació de Les Cabanetes.


La canalització de fusta, restaurada, aprofita el desnivell entre les dues zones devaporació per transportar l'aigua salada d'una de les zones a l'altra.


Si baixem uns metres més arribem al molí fariner, protagonista de la fotografia següent. Aquest és un dels cinc molins hidràulics de Cambrils ( dos de sal, un fariner, un de pinso i un de pelador ).


A la propera fotografia de detall podeu observar part de les fulles de fusta de la porta del molí fariner on hi ha el pany i lanella de picaporta.


Deixem el molí fariner per continuar baixant per la sendera a tocar de la canalització de fusta, que com podeu veure a la fotografia següent està "arrebossada" de sal cristal·litzada.
 
 
Si baixem una mica més trobem el segon  molí. El podeu veure a la dreta de la fotografia anterior i al centre de la propera. El molí de pinso molia el gra que s´utilitzava per alimentar el bestiar.
 
 
El plafó informatiu que trobareu a la barana de fusta, a tocar daquest molí, ens explica el sistema de cinc molins hidràulics que formen el molí de Cambrils.
 
 
Des de la barana de fusta faig les properes fotografies en les que podeu observar bona part dels murs i una de les moles del molí. Els molins del salí tenien un funcionament similar però es diferenciaven en la mida i la forma de les moles.
 

Deixo un moment la sendera per baixar fins al molí de pinso per fer la segona fotografia en la que podeu veure millor la mola.


Si aixequem la mirada podem constatar que ja hem baixat força. A la fotografia la barana de fusta ens indica per on va la sendera. La canalització de fusta està ben blanca per la sal cristal·litzada. Al centre, el molí fariner.
 
 
Si continuem baixant per la sendera aviat trobem el molí pelador, que pelava el gra de cereal destinat al consum humà. Com podeu constatar a la fotografia la mola d'aquest molí, troncocònica, és diferent a la del molí de pinso.
 
 
La canalització de fusta que baixa l'aigua salada des de la Font Salada fins a la zona de Les Cabanetes, acaba en una gran bassa.


Abans d'accedir a les instal·lacions del salí de Cambrils, situades a la zona d'evaporació de Les Cabanetes, fem un cop d'ull al camí pel que hem baixat. Al centre de la fotografia hi podeu veure el molí fariner i en primer terme una de les basses d'aigua salada.


A la tercera i última entrada dedicada al salí de Cambrils visitarem virtualment la zona d'evaporació de Les Cabanetes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada