Comencem l'entrada d'avui a tocar de l'Antic Escorxador Municipal, edificat entre 1.912 i 1.915 per Francesc de Paula Morera i Gatell. A la dreta podeu veure la gegantina escultura de Benet Rosell instal·lada l'any 1.999 "L'Ametlla com balla". Darrere una colla d'edificis coronen el tercer turó de Lleida, conegut popularment com Puig Bordell...
Juli Cèsar s'enfrontà l'any 49 aC a les legions de Pompeu a la batalla d'Ilerda. El mateix Cèsar descrigué Ilerda com una ciutat emmurallada, amb un pont de pedra i amb tres turons. A més a més del de la Seu Vella i el de Gardeny, la capital del Segrià té un tercer turó que actualment separa els barris de la Universitat i l'Escorxador.
M'enfilo al tercer turó de la ciutat i faig la fotografia següent, a vista d'ocell, de l'Antic Escorxador Municipal.
Ja al cim del Puig Bordell anem a l'esquerra pel carrer Doctor Combelles on al número trenta-vuit ens espera en Guillem, un dels professors del Col·legi Episcopal que em va escriure un correu explicant-me que em volia ensenyar alguns racons del col·legi.
A la fotografia anterior i a la propera podeu veure la façana principal del col·legi. L'edifici, un projecte de l'arquitecte lleidatà Manuel Cases Lamolla ( 1.900 - 1.974 ), fou inaugural l'any 1.959.
Abans d'entrar al col·legi anem a la cantonada dels carrers Doctor Combelles i Joan Miró on gaudirem del gran mural d'Albert Bonet, exalumne de l'Episcopal, on va cursar el Batxillerat Artístic.
Albert Bonet, nascut a Roba-Roja d'Ebre l'any 1.996, és un pintor, muralista, grafiter i tatuador d'abast internacional. Amb una tècnica perfecta les seves propostes pictòriques són radicals i espectaculars. Gens radical, però tècnicament indiscutible, és el gran mural que li encarregà l'escola lleidatana.
Amb el seu art urbà guanyà el Premi Internacional de Pintura en la categoria de Realisme a la Fira Internacional d'Art de Barcelona del 2.021.
L'any passat del 20 d'abril al 26 de juny, a la Sala Gòtica de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ens va sorprendre amb la seva exposició Naturaleses exemplars.
Albert Bonet va pintar aquest mural l'any 2.021 utilitzant com a models a alumnes del Col·legi Episcopal i amb l'alegria com a protagonista.
Deixem el mural i anem al col·legi. Abans de pujar el terrat per veure Lleida des de un dels edificis que corona el Puig Bordell ens aturarem en diferents espais en els que hi ha obra de qui fou professor de l'Episcopal el pintor, gravador i muralista Víctor Pérez Pallarés.
Primer entrem a la capella del col·legi en la que hi ha diferents obres d'en Víctor Pérez Pallarès. A la fotografia anterior i a la propera podeu observar les obres que flanquegen el petit altar.
L'any 1.964 Víctor Pérez Pallarés es va integrar al Grup Cogul, tota una referència de l'art lleidatà d'avantguarda format per Ernest Ibáñez Neach, Albert Coma Estadella, Albert Vives Iglésias, Àngel Jové i Jové i Jaume Minguell i Miret.
Al blog hem vist els seus murals a les entrades " Cases singulars de Lleida ( 39 b ) " dedicada al convent dels franciscans del carrer Vila Antònia de Lleida, i a " Els murals de Víctor Pérez Pallarés a l'ermita de Butsènit ". Ho podeu recordar clicant sobre els enllaços anteriors.
Al lateral dret de la capella trobem la sèrie de catorze petits quadres que podeu veure a les dues properes fotografies, la segona de detall.
Sortint de la capella en Guillem m'explica que en Víctor Pérez Pallarès, a més a més d'obra pictòrica, té al col·legi dues peces més.
A la fotografia anterior podeu veure un vitrall dissenyat pel pintor, gravador i muralista lleidatà i a la propera el gran mosaic de la piscina.
Deixem l'obra de Víctor Pérez Pallarés per, ara sí, pujar fins al terrat del col·legi. A la fotografia següent a la part superior central podeu veure el turó més conegut de Lleida, amb la Suda ( a l'esquerra ) i la Seu Vella ( a la dreta ).
El
terrat està ple de plaques solars i a l'esquerra hi ha una petita
estructura a la que ens enfilarem a la propera entrada dedicada al
tercer turó de Lleida. Des del punt més alt de tot del col·legi donarem un cop d'ull a la ciutat. Però
per descobrir el gran secret del Col·legi Episcopal ens caldrà
anar sota terra...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada