dissabte, 13 d’abril del 2024

Las sirgueras.

Després de donar un cop d'ull a la Biblioteca Universitaria de Deusto a l'entrada anterior dedicada al País Basc, ens apropem al Museu Guggenheim on ens aturarem un moment abans de continuar gaudint del Passeig Uribiarte a tocar de la Ría.


A pocs metres del museu, com podeu constatar a l'esquerra de la fotografia anterior, hi ha l'escultura "El gran arbre i l'ull" obra del 2.009 d'Anish Kapoor. Aquesta escultura, que podeu observar amb més detall a les dues fotografies següents, està formada per vuitanta esferes d'acer inoxidable i acer al carboni col·locades sobre tres eixos.


Si ens apropem a l'escultura constatarem que les boles són miralls d'acer en els que es veuen diferents imatges segons el lloc des del que les observem.
Si voleu recordar les entrades que vaig dedicar a Anish Kapoor al maig del 2.010 cliqueu sobre el proper enllaç: "Bombolles d'acer a la ria".
 
 
Continuem passejant al costat de la ría i, a pocs metres abans de passar per sota del Puente de la Salve, ens espera amenaçadora l'inquietant escultura "Mamam".. Aquesta obra de bronze, marbre i acer inoxidable de gairebé nou metres d'alçària és de l'escultora francesa Louise Bourgeois.


Les aranyes, que creà a la dècada dels noranta del segle passat, són l'homenatge a la seva mare que era teixidora. En aquestes aranyes deixa clara la duplicitat de la naturalesa de la maternitat. La mare, per Bourgeois, és protectora i depredadora alhora...
A més a més de Bilbao Bourgeois té aranyes a Tokyo, Londres, Kansas City, Ottawa, Sant Petersburg, Seül, Des Moines, París, Boston, Washington i Buenos Aires.


Una mica abans d'arribar al pont Zibizuri, dissenyat per l'arquitecte, enginyer, escultor i dibuixant valencià Santiago Calatrava Valls, ens esperen les protagonistes de l'entrada d'avui el grup escultòric "Las Sirgueras".


La Diputació Foral de Bizkaia ha impulsat i finançat el grup escultòric de l'artista plàstica Dora Salazar Romo, un homenatge a les dones que remolcaven embarcacions per la Ría de Bilbao amb l'únic ajut d'una gran sirga i la seva força física. L'obra s'inaugurà el dia u de maig del 2.021.


El grup escultòric està format per quatre figures de bronze de dos metres i mig d'alçària, setanta centímetres d'amplària i una llargària de nou metres, que estiren una gran sirga.

 
Les sirgadores realitzaven una feina molt dura i penosa. Ho feien elles perquè era més barat que pagar uns bous... El grup escultòric reivindica aquesta feina oblidada.


Al segle XIX el port de Bilbao era un dels enclavaments comercials més importants de l'estat. La sorra acumulada de vegades a l'entrada de la ciutat impedia el pas a les embarcacions. Les sirgadores arrossegaven aquestes embarcacions.


Les seves condicions laborals eren molt dolentes i despectivament tenien el malnom de Ganapanes o mozas de cordel . Els homes de les sirgadores combatien en les Guerres Carlistes i elles es van veure obligades a fer la dura feina. Treballar de sirgadores era l'única alternativa per guanyar els diners imprescindibles amb els que tenien cura de les seves famílies.


A finals del segle XIX es generalitzaren les naus propulsades amb vapor i la feina de sirgadora desaparegué. 
Deixem un moment el grup escultòric per continuar uns metres més pel Passeig Uribitarte fins al pont Zubizuri, conegut també com el pont Calatrava.
 
 
Dissenyat l'any 1.990 per Santiago Calatrava l'Ajuntament de Bilbao l'encarregà oficialment l'any 1.994 i s'inaugurà el 1.997, uns mesos abans que el museu Guggenheim.


Creuo la Ría pel pont Zubizuri i abans de baixar a "la margen derecha" faig la propera fotografia en la que podeu veure el grup escultòric "Las Sirgueras" a l'interior d'una circumferència groga que he dibuixat. A la seva dreta podeu veure parcialment el Puente de la Salve ( 1 ) i el Guggenheim ( 2 ).


Vaig a l'esquerra del pont Zubizuri per fer la propera fotografia en la que podeu veure la part de sota del pont de Calatrava. A "la margen izquierda" podeu veure parcialment l'Isozaki Atea ( Porta Isozaki ).

 
El conjunt de set edificis, format per dues torres bessones de vuitanta-dos metres d'alçària i cinc edificis d'entre sis i vuit pisos, fou dissenyat per l'arquitecte japonès Arata Isozaki amb la col·laboració de l'arquitecte bilbaí Iñaki Aurrekoetxea


Per acabar l'entrada d'avui en el proper vídeo de la Bizkaiko Foru Aldunia ( Diputación Foral de Bizkaia )  podeu veure la col·locació del grup escultòric Zirgariak / Sirgueras al Passeig Uribitarte.

 

Com ja us he explicat diverses vegades al blog, vaig conèixer Bilbao a mitjans de la dècada dels vuitanta del segle passat. El canvi de la ciutat és espectacular. No ho dubteu i dediqueu part del vostre tremps a gaudir de la ciutat i de tot el País Basc.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada