diumenge, 10 de setembre del 2023

Passejant per la Serra de Cantaperdius ( 1 ).

Gairebé a tocar d'Aspa deixem la carretera LV-7021 ( d'Artesa de Lleida a El Cogul ) seguint l'indicador, a l'esquerra, per agafar la pista que va fins a Castelldans. Poc abans d'arribar a la carretera C-233 girem a l'esquerra i agafem el Camí de Matxerri. Després de passar els herbassars de Castelldans, un dels pocs espais humits inclosos dins la ZEPA de Mas de Melons-Alfés, continuem per aturar-nos a la segona sendera a la dreta.


Ara ens cal pujar la Serra de Cantaperdius. Enfilats al cim podem gaudir de la Vall de Matxerri en la que regna un silenci espectacular.


Si ens girem veurem a tocar la Cabana del Bessó de Cantaperdius. Cal anar-hi, però la construcció de pedra seca per emmagatzemar aigua de pluja està darrere d'aquesta cabana. 


Construïda sobre el rocallís la podeu veure al fons de la fotografia anterior en la que podeu observar en primer terme una cadolla picada a la roca plena d'aigua de pluja. La propera fotografia de detall ens permet apreciar-la millor.


Quan ens apropem a la curiosa construcció podem veure els canals picats a la roca per conduir l'aigua de pluja fins a la cisterna.


A la Wikipedra la podem veure a la fitxa 484, feta per Jordi Molina Pérez. La construcció de pedra seca està a una altitud de 354 metres. L'elevació màxima de la Serra de Cantaperdius és de 387 metres.

La cisterna, de planta rectangular, és una construcció aèria aïllada restaurada que presenta un perfecte estat de conservació.
 
 
Com podeu veure a les fotografies té l'obertura de llinda plana. La coberta està feta amb bigues de fusta i lloses de pedra.


El dipòsit d'aigua de pluja mesura cent vuit centímetres d'amplada, dos-cents setanta centímetres de llargada i té una fondària de setanta centímetres. Pot recollir uns dos mil litres d'aigua.


Vaig cap a la dreta per mostrar-vos la part posterior de la cisterna però abans faig la fotografia següent en la que podem veure una de les parets laterals de la cisterna.


A la propera fotografia podeu observar la part posterior de la cisterna i al rocallís un altre canal picat a la pedra que porta l'aigua de pluja fins a la construcció de pedra seca.


Com podeu constatar, la coberta de la cisterna està feta amb terra compactada i vegetació que impermeabilitza la construcció. A les fotografies anterior i propera darrere de la cisterna podeu veure la coberta de teula àrab de la Cabana del Bessó de Cantaperdius.


Deixem la Cabana del Bessó de Cantaperdius a la nostra esquena i agafem la sendera que va a l'esquerra. Trobarem altres senderes però nosaltres anem sempre a la dreta. Quan arribem el tercer encreuament no anem per la sendera que baixa bruscament a la dreta sinó que seguim uns metres. Molt aviat veurem un camp d'ametllers amb un gran magatzem a la seva esquerra. A la fotografia següent podeu observar a l'interior de la circumferència groga perfectament integrada al paisatge part de la construcció de pedra seca a la que ens dirigim.


Passant entre el magatzem i el camp d'ametllers veurem molt aviat la construcció de pedra seca amb una sorpresa al seu interior...


La fitxa de la Wikipedra, la 18.394, també l'ha fet el Jordi Molina Pérez que ens recorda que estem A les Garrigues Altes, al municipi de Castelldans.


Com podeu constatar a la fotografia anterior i a la propera al davant de la cabana hi ha adossades unes parets que probablement formaven part d'un cobert que es va esfondrar.


Em situo frontalment al mur lateral per fer la fotografia següent en la que podeu constatar que la construcció de pedra seca està perfectament integrada al paisatge de les Garrigues Altes.


M'enfilo a la coberta de la cabana per mostrar-vos el sostre  amb la terra compactada que es va emprar per fer el motlle de la volta en el que creix la vegetació estepària. Aquest sostre impermeabilitza la construcció de pedra seca.


Un cop feta la volta la terra del motlle es treia i es col·locava al sostre ben compactada. Aquest aïllament fa que tot l'any la temperatura interior de la cabana sigui constant, fresca a l'estiu i càlida a l'hivern.
Baixo del sostre de la cabana i torno al que fou el cobert adossat per accedir al sorprenent interior d'aquesta construcció. 


Entrem a la cabana, una construcció aèria aïllada en perfecte estat de conservació de planta rectangular amb coberta de volta de canó i amb la porta de llinda plana orientada a l'est. Com podeu constatar a la propera fotografia al fons de la cabana hi ha dos habitacles excavats a la roca.


A les dues properes fotografies podeu observar els habitacles excavats a la roca. La primera és del de l'esquerra i la segona del de la dreta.



Al mur que ens queda a la dreta sortint dels habitacles hi ha, com podeu apreciar a la propera fotografia de detall, un cocó ( armari fondo arran de terra per deixar les eines llargues ) i un armari al damunt.


Abans de sortir de la curiosa construcció faig la darrera fotografia de l'entrada d'avui en la que podeu veure detalladament la volta de canó de la cabana.


Sortim de la cabana, girem cua i tornem fins a la Cabana del Bessó de Cantaperdius, on hem començat l'entrada d'avui després d'enfilar la Serra de Cantaperdius. A la segona i última entrada dedicada a la Serra de Cantaperdius continuarem passejant-hi i donant un cop d'ull a les seves cabanes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada