diumenge, 11 d’octubre del 2009

He vist l'àguila Gorgo ! (2)

La velleta va començar a explicar qui era l'àguila Gorgo:
.- L'aguiló Gorgo estava sola al seu niu a les altes muntanyes de Lapònia perquè els seus pares havien mort. Akka una vella oca gris va tenir-ne cura alimentant-la i educant-la.
.- El que has vist a l'agulla de l'església de Riddarholm és com Goggo ajuda a Nils Holgersson a trobar l'Akka i a les altres oques salvatges de l'estol, Yksi, Kaksi, Kolme, Neljä, Viisi i Kuusi i a l'oca blanca domèstica Martín que amb el seu esforç també participa en aquest magnífic viatge.
.- No entenc com en Nils pot viatjar amb un estol d'oques?
.- En Nils és un nen que no fa cas als pares i és molt entremaliat. Un follet el castiga i el torna molt i molt petit. Amb aquest encanteri és capaç de parlar amb els animals, i amb l'oca blanca domèstica que es diu Martín s'uneixen a un estol d'oques salvatges . Al llarg del viatge s'adona dels seus errors i aprèn a no ser egocèntric, a superar la seva mandra i a descobrir coses noves.


.-Aquesta magnífica història l'explica Selma Lagerlöf al llibre: "El meravellós viatge de Nils Holgersson". La novel·la ens ensenya a estimar la natura i és una lliçó de geografia, cultura i mitologia de Suècia. El llibre li van encarregar a la Selma , que era mestra, des del Consell d'Educació suec per ensenyar als nens i nenes la geografia del seu país. Ara fa cent anys la Selma Lagerlöf va rebre el Premi Nobel de Literatura , era la primera vegada que el guanyava una dona. L'any 1.994 el Nobel de literatura el va rebre l'escriptor japonès Kenzaburo Oe, i va aprofitar el viatge a Estocolm per recórrer el país. Va dir que tot era com ho havia explicat la Selma al seu llibre, que ell havia llegit moltes vegades quan era petit.

Estava fascinat per les explicacions de la velleta. Vaig convidar-la a un cafè i al moment de pagar vaig adonar-me que els bitllets de 20 corones estaven dedicats a la Selma Lagerlöf i al seu llibre.



Era sorprenent la semblança de la Selma amb la velleta que m'havia explicat aquesta meravellosa història.Quan vaig tornar a seure per agrair-li totes les seves explicacions, la senyora ja no hi era.


Damunt de la taula m'esperava una sorpresa....el llibre del viatge del Nils on havia escrit: "Espero que t'agradi". Un calfred em va recórrer tot el cos al llegir-ho.
Jo també espero que us agradi.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada