divendres, 16 d’octubre del 2009

Ofici de ferro i foc.

Passejar per Peñaranda de Duero és tot un plaer. Castella té una colla de pobles de gran bellesa . He de dir-vos, nens i nenes ,que ja havia gaudit del seu castillo medieval, de la Plaza Mayor o el Palacio de los Condes de Miranda. Fins i tot de la farmacia de los Jimeno, que conserva " la antigua botica" del segle XVII. Però el que no sabia és que tenen una antigua herreria. Ràpidament vaig preguntar i molt amablement van explicar-me on era la casa de José Cerezo Arranz, " El Herrero de Peñaranda".


La Pilar m'explica amb molt entusiasme: " Esta herreria la fundó Santos, el abuelo de mi marido, a mediados del siglo XIX, en la fragua han trabajado tres generaciones de herreros. Han fabricado carros, arados y todo tipo de maquinaria.También se han dedicado a la artesania en forja". Li agraeixo a la Pilar les explicacions i les facilitats per fotografiar l'obrador del ferrer de Peñaranda.


Nens i nenes d'aquest ofici hi ha restes que daten del primer mil·leni abans de Crist, de la primera Edat del Ferro. A Catalunya, des del segle XI es va desenvolupar el procediment d'obtenció del ferro conegut amb el nom de farga catalana. L'objectiu de la farga era convertir l'òxid fèrric en ferro d'exel·lent qualitat amb l'ajut del carbó i la força de l'aigua dels rius. La farga Palau de Ripoll es va fundar al segle XVII i va funcionar fins al 1.978. Actualment forma part de Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

 
L' ofici de ferrer, com podeu veure, és molt antic. Cal dir però, que la paraula ferrer ens parla de tots els oficis que treballen el ferro: manyans, serrallers, ferrers de tall i obra grossa, calderers, ferradors, manescals i llanterners. Tos ells, al segle XVIII formaven part de la Confraria de Sant Eloi. Més tard, es van unir els: pedrenyalers, escopeters,canoners, cuirassers, espasers, picadors de llimes, daguers i ferrovellers.
Als pobles petits, tots els treballs de ferro els feia el mateix ferrer. Jo quan era un nen com vosaltres, havia vist treballar al ferrer del meu poble.

Els ferrers treballen el ferro amb molta destresa.L'obrador del ferrer és la ferreria, on amb el foc fan enrogir el ferro i amb el martell i l'enclusa el modelen. Per refredar el ferro el posen en una galleda amb aigua. Els ferrers utilitzen una colla d'eines especials: mall, argolla o calibre, martinet, fornal, enclusa, tenalles, ciselladores, tallants,...

Marxo de la casa del ferrer i m'entristeix pensar que aquest obrador no tornarà a funcionar mai. L'ofici de ferrer a poc a poc també desapareix.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada