dijous, 29 d’octubre del 2009

La Biblioteca de Santo Domingo de Silos (3).

En Ramón obre la porta i em quedo bocabadat. La biblioteca és magnífica, tota de pedra i fusta..El silenci , les olors, la llum i els milers de llibres que t'envolten et deixen impressionat.Una escala de cargol et permet accedir als dos pisos plens de llibres. En Ramón s'adona que estic sorprès i em diu que passegi per la biblioteca una estona amb tota llibertat, ja m'explicarà més coses desprès. Pujo, miro, toco, ... estar aquí és un plaer per a qualsevol enamorat dels llibres.

Creada i conservada pels monjos fa més de mil anys, està oberta als investigadors i estudiosos, però evidentment no és un lloc de visita turística.
La primera donació de llibres és del 1.056. Es tracta d'una sèrie de llibres litúrgics que l'abat Domingo de San Sebastián enumera: Pneumato Antifunario ( segle XI) , et orationum
( segle X ) , et manuale , et comicum, et ordinum ( any 1,002) , et imnorum ( segle XI) , i et orarium ( segle XI).


El primer manuscrit ben documentat que es va copiar a Silos és el comentari al Apocalipsis de Beato de Liébana. Va encarregar aquesta còpia l'abat Fortunio ( 1.073-1.106). El 19 d'abril del 1.091, Munio i Domingo van acabar la còpia. Munio va començar inmediatament la iluminación del códice i la va acabar en Pedro l'any 1.109, l'Apocalipsim . Totes aquestes joies han tingut una història molt accidentada. Avui encara es conserven però de forma molt dispersa. Alguns dels antics còdex han estat recuperats i han tornat a la biblioteca de la que van sortir.

Nens i nenes hi ha un espai on destaquen uns llibres immensos, els cantorals i llibres del cor que són els còdex més grans de l'Edat Mitjana. A en Ramón i a mi ens va costar molt moure aquests llibres , penseu una mica com poden ser si dues persones tenen dificultats per traslladar-los.
Voleu descobrir com són aquests llibres?
No deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

1 comentari:

  1. I tant que volem saber com són aquests llibres, senyori! Ens fa molta il.lusió!

    ResponElimina