divendres, 10 de desembre del 2010

A la partida de les argiles...

El passat divendres dia 3 els nens i les nenes de cicle inicial van anar a la Pobla de Cérvoles per collir olives i veure a la Cooperativa del Camp Sant Isidre Llaurador el procés que transforma l'oliva en oli.

La resta d'alumnes de primària també vau passar molt fred fa uns anys a la mateixa sortida. i potser recordeu que cal caminar una estoneta des de Can Gort fins a la Partida de les argiles , on hi ha els camps d'oliveres i una cabana amb coberta de volta de canó on es guarden les borrasses, les sarpetes, els sacs plens d'olives,...

A la cabana, que és del 1.881 , cabien el pagès , la mula i les eines . Té 2,63 metres d'alçada, 3,62 metres d'ample i una profunditat de 5,50 metres. La superfície total és de 19,91 metres quadrats. Al nostre territori encara hi ha moltes mostres d'arquitectura popular. Ara poca gent sap treballar la pedra seca, però els nostres avantpassats eren uns grans arquitectes. Cabanes de volta, marges, balmes murades,aljubs, espones,...quina feinada!

Avui volia recomanar-vos dos llibres imprescindibles per als interessats en aquest tipus de construccions que enriqueixen el nostre patrimoni cultural.
Pagès editors va publicar l'any 2.005 " Les construccions de pedra seca". Inventari de cabanes de volta, balmes murades i aljubs a les terres de Lleida.Fèlix Martín s'encarrega a la primera part, Les construccions de pedra seca a les Garrigues, de descobrir-nos tots els secrets d'aquesta tècnica constructiva. Josep Preixens, a la segona part del llibre fa un inventari impressionant amb fotografies, mides i característiques de centenars de cabanes. La "nostra", la de Pobla de Cérvoles, la podem veure a la pàgina 393.

Cossetània Edicions va editar l'any 2.008 " Les cabanes de volta de les Borges Blanques". Paisatges, fets i gent; de Ramon Queralt Boldú amb fotografies d'Oriol Cornudella i pròleg de Ramon Folch , un dels nostres científics de més prestigi.

Dos llibres, un objectiu clar, no podem oblidar aquesta part del nostre patrimoni. Passejar per les nostres comarques i contemplar la feina dels nostres pagesos-arquitectes és tota una lliçó de feina molt ben feta.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada