dissabte, 23 de juliol del 2011

6 mila milioi Beste.

Passejar per Donostia sempre és molt bona proposta. Els carrers de la Parte Vieja són tot un espectacle. Aniré a San Telmo Museoa, renovat i ampliat. El Museo de San Telmo és el més antic del País Basc. Quedo bocabadat, la nova proposta arquitectònica presenta l'antic convent dominic del segle XVI unit a la proposta dels arquitectes Nieto Sobejano.

Avui no parlaré de l'exposició permanent d'etnografia basca, que ja justificaria la visita, sinó de la primera exposició temporal amb la que s'ha presentat el "nou" San Telmo. Fins al 21 d'agost la proposta 6 mila milioi Beste ( 6 mil milions d'Altres) , us sacsejarà el cor i l'ànima...

Aquesta vídeo instal·lació és una proposta fascinant. Yann Arthus-Bertrand esperava a Mali la reparació d'una averia del helicòpter amb el que estava fent un reportatge per a una revista. Mentre esperava va conversar tot el dia amb una persona del país que li va explicar les seves pors, les esperances, la vida diària,...L'única ambició d'aquell home era alimentar als seus fills.
En Yann va quedar molt sorprès per la mirada de l'altre, i d'aquesta llarga conversa neix la proposta 6 mil milions d'Altres.

Després de 10 anys sobrevolant el planeta per fer "La Terra vista des del cel", Yann va començar al 2.003 aquest colossal projecte amb Sibylle d'Orgeval i Baptiste Rouget-Luchaine. Sis reporters van anar a buscar l'Altre a 78 països. En total 5.600 entrevistes en primer pla. Gent molt diversa van contestar a les mateixes preguntes. La pantalla ens mostra un rostre, milers de rostres, tots diferents,... tos iguals...

Cinc anys de rodatge, 4.500 hores filmades, més de 50 idiomes, 40 preguntes que us faran pensar moltíssim... Aquí teniu algunes de les preguntes:
.- Què representa per vostè la família?
.- Què li agradaria transmetre als seus fills? .
.- Què ha après dels seus pares?

.- Quin era el seu somni de nen/nena?
.- I actualment, quin és el seu somni?

.- A que ha renunciat?
.- És feliç ?
.- Què és per vostè l'amor?
.- Quan va plorar per última vegada?

.- Perdona fàcilment? Què no podria perdonar? ....

Podeu entrar a uns prismes i cilindres gegants on està escrit el tema del que parlen els entrevistats: família, sentit de la vida, primers records, històries d'amor,....; i el minuts de cada gravació. És important mirar el programa de mà per organitzar-se. Cal triar, ja que l'exposició està composta per 11 hores de projecció. Molt amablement els treballadors del museu us segellaran l'entrada i podeu sortir a dinar gaudint de la magnífica gastronomia donostiarra , per continuar a la tarda la visita... També podeu dinar al restaurant del museu.

Abans de sortir, seieu una estona a Missatges, on els entrevistats us faran reflexionar amb les seves propostes. Cinc pantalles omplen l'espai de grans idees dels Altres...
6 mila milioi Beste una vídeo instal·lació imprescindible.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada