dijous, 14 de juliol del 2011

El misteri de celler del monestir ( 4 ).

Deixem els pergamins a les planeres i l'Enric comença a buscar als armaris compactes que conserven la documentació. L'arxiver m'explica històries increïbles del camí seguit per alguns documents fins poder descansar a l'arxiu.
A Solsona hi ha un jutjat de primera instància. Van voler fer net al canviar d'edifici i part de la documentació la volien portar a Lleida per fer pasta de paper. L'arxiver del moment, el doctor Agustí Llorenç, va demanar que li deixessin dipositar tots aquests documents a l'arxiu en lloc de fer-ne pasta de paper.

Els documents salvats expliquen tots els judicis des de 1.800 al 1.936. Molts d'aquests documents pertanyen a un període històric molt conflictiu , la Primera Guerra Carlina ( 1.833 - 1.840). Llegir aquesta documentació ens ajuda a comprendre millor la situació del país en aquella època.

Una de les explicacions de l'arxiver es molt sorprenent. M'explica que la família Pallerès van exercir d'apotecaris a la ciutat de Solsona, de forma ininterrompuda durant més de quatre-cents anys. Hi ha documentació que parla de la farmàcia Pallerès anterior al 1.500. Tomàs Pallerès i Bonany, nat al 1.838, va ser el darrer dels apotecaris. La seva pubilla no va voler continuar la tradició familiar i no va estudiar farmàcia.

La família es va vendre la casa i els nous propietaris van dir al paleta:
.- Ves a les golfes, i fes neteja.
Quan el manobre anava a llençar la documentació, mossèn Joan Serra i Vilaró, que va ser l'arxiver entre 1.909 i 1.925, li va dir:
.- Boig, no llencis res! Porta-ho a l'arxiu!
D'aquesta manera es va salvar una documentació molt important que ha servit als estudiosos per a fer diverses tesis doctorals.

L'Enric Bartrina, molt orgullós amb aquests documents salvats de la destrucció afirma: " A Llívia tenen els pots, però aquí hi ha les receptes".
Molt aviat al blog de la biblioteca descobrirem algun dels secrets dels apotecaris Pallerès.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada