dijous, 28 de juliol del 2011

Arquitectura amb fil i agulla.

El passat 7 de juny es va inaugurar a Getaria el museu dedicat al modista-creador Cristóbal Balenciaga Eizaguirre, un dels grans dissenyadors del segle XX. Ja fa uns anys al País Basc podem gaudir d'un esclat de propostes arquitectòniques. Cristóbal Balenciaga Museoa, obra de l'arquitecte cubà Julián Argilagos, s'afegeix a la llista de visites obligades per als amants de l'art de pensar edificis.

El Palacio Aldamar va ser construït a mitjans del segle XIX i en ell passaven l'estiu els marquesos de la Casa Torres. La mare de Balenciaga, Martina Eizaguirre, era cosidora i treballava per algunes famílies destacades, entre elles la dels marquesos de Casa Torres.

Martina feia moltes visites i proves al palau i Cistóbal l'acompanyava. De ben petit va veure i admirar vestits sastre encarregats a Londres i vestits comprats a Paris. Aquest nen de Getaria va aprendre molt aviat a cosir al costat de la seva mare. Els propietaris del Palacio Aldamar es van adonar molt aviat de les grans capacitats d'en Cristóbal.


Als dotze anys es va traslladar a Donostia on s'inicia el seu aprenentatge com a sastre als millors establiments del moment Casa Gómez i New England. Als divuit anys ja era el cap del taller de confecció per a senyora dels Grans Magatzems Au Louvre de Donostia. Amb pocs anys va ser reconegut com a creador genial.
El museu està dividit en set àrees. A la sala 0 podem veure un documental sobre Cistóbal Balenciaga. Aquesta sala està situada al Palacio Aldamar. La resta del palau s'utilitzarà més endavant per a les exposicions temporals.


Les sis sales en les que podem contemplar les creacions d'en Balenciaga tenen controlada la llum, la temperatura i la humitat. A cada sala trobem una pantalla en la que podem veure un vídeo que ens fa una petita introducció. Les sales són: Començaments, Dia, Còctel, Nit, Núvies i Essencial.

Alguns dels comentaris de Christian Dior deixen molt clar la gran admiració dels grans per l'arquitecte dels vestits:
" Amb els teixits nosaltres fem el que podem, Balenciaga fa el que vol".
" L'alta costura és com un orquestra que dirigeix Balenciaga. Els altres modistes som els músics i seguim les indicacions que ell dóna".
Era un home amb idees clares i contundents. Sobre el seu ofici afirmava:
"Un buen modisto debe ser arquitecto para la forma, pintor para el color, músico para la armonia y filósofo para la medida".
Cistobal Balenciaga Museoa, una genialitat més, per gaudir plenament del País Basc.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada