dilluns, 11 de juliol del 2011

El misteri del celler del monestir (3).

Fa mil anys el celler del monestir de Santa Maria de Solsona, que era un monestir molt ric, guardava vi i embotit. El monestir apareix documentat l'any 997. Ara, sota la gran volta de pedra, els armaris compactes per conservar la documentació i les planeres contenen documentació molt valuosa.

A les planeres hi ha 13.714 pergamins que provenen de Santa Maria de Solsona, Santa Maria de Serrateix , i Sant Pere de la Portella.

L'Enric obre una planera i m'ensenya dos pergamins escrits abans de l'any 1.000 per explicar-me la gran diferència entre dos escriptoriums. Estic impressionant , tinc a les mans dos documents que es van escriure fa deu segles...

Un dels pergamins descriu una venda feta pel Comte Borrell. El pergamí està signat per la seva dona, el Comte Ramon i el Comte Ermengol; que eren els prohoms en aquell moment històric. Està escrit en llatí amb lletra carolíngia ( alemanya) i al signum apareix la creu gamada.

Es pot veure una gran diferència entre els dos pergamins. Un està fet a l'escriptorium d'un comte, i l'altre en l'escriptorium d'un culte, però pobre, rector de pagès. Diferents cal·ligrafies i pergamins. El del comte és de molta qualitat, el del rector és molt senzill i possiblement aprofitat ( podria ser un fragment d'un altre pergamí).

L'arxiver obre una altra planera que està plena de butlles pontifícies . Totes tenen l'escut del papa. Mireu nenes i nens quina bona lletra....

M'explica l'Enric que normalment els investigadors busquen informació de les parròquies. Els primers 100 anys la documentació està a la parròquia i posteriorment passa a l'arxiu diocesà.
L'Enric Bartrina comença a girar els volants dels armaris compactes, que estan plens d'històries que ens explicarà l'arxiver.
Al blog de la biblioteca molt aviat les descobrireu.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada