dilluns, 5 de gener del 2015

A la vall del riu Sallent.

Al blog hem visitat virtualment tres vegades la vila de Coll de Nargó a la comarca de l'Alt Urgell. Ja fa set anys, en una de les primeres entrades que vaig escriure "El senyor i demana ajuda", els protagonistes eren els raiers. Al setembre del 2.010 , "Esglai al soterrani de la rectoria" ens permeté conèixer la petita Sala d'Exposicions Límit K-T situada al soterrani de l'antiga rectoria. Finalment, aquest estiu amb "Els dinosaures han marxat del soterrani de la rectoria", presentava l'Espai Dinosfera, un edifici de nova planta que millora clarament la proposta museística.
Entar al nou museu permet remuntar-se 65 milions d'ans enrere. Era el període en el que es van extingir els dinosaures i la majoria de les espècies; se suposa que com a conseqüència de l'impacte d'un meteorit. S'acabà l'era dels rèptils i començà l dels mamífers. Sabeu per què aquell moment es coneix com Límit K-T? Perquè va ser el final de l'Era Secundària, en concret del Cretaci ( K ) i el començament de l'Era  Terciària ( T ).


Avui us proposo deixar el museu, pujar el cotxe i agafar la L-511 que va a Isona. A molt poca distància de Coll de Nargó veureu l'indicador Sallent, enfileu-vos per aquesta estreta carretera serpentejant on us espera el Mirador del Cretaci.


Al segle XX es va fer una gran troballa, el jaciment paleontològic de la vall del riu Sallent, en el que descobriren 900 nius, 20 zones amb ossos o fragments, i 3 rastres de petjades. És un dels quatre jaciments més importants del món.


El Mirador del Cretaci ens permet descobrir com era un ecosistema als Pirineus fa 65 milions d'anys. No sortiu del camí , podreu veure petjades, postes d'ous de dinosaure i restes vegetals fossilitzades de palmeres i manglars. Els plafons ens expliquen  l'entorn geològic, com eren els dinosaures que hi niaven, quines petjades van deixar, la vegetació de l'època, o les classes de nius i ous.El de la propera fotografia ens deixa clar que estem a la zona de postes.

El Mirador de Cretaci situat a Pinyes, a uns 8 quilòmetres a l'oest de la vila de Coll de Nargó, a la vall del riu Sallent es va inaugurar l'any 2.008 i és iniciativa de la Generalitat de Catalunya, el Consorci Paleontologia i Entorn, l'Associació d'Amics dels Dinosaures de l'Alt Urgell i l'Ajuntament de Coll de Nargó.


Situar-se davant de la quadrícula que veieu a la fotografia anterior us permetrà veure in situ les restes d'una posta d'ous de dinosaure. Les lletres distribuïdes per la quadrícula  i les explicacions dels plafons informatius us ajudaran a  localitzar amb facilitat els ous.


Si visiteu el Mirador del Cretaci en època de calor podeu aprofitar per refrescar-vos a les aigües gelades i netíssimes del riu Sallent.L'entrada al Mirador del Cretaci és lliure. Podeu fer visites guiades i activitats didàctiques per a grups i escoles.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada