dimarts, 13 de gener del 2015

Jesús i Philip.

Ja vaig explicar-vos a l'anterior entrada sobre el festival de fotografia Getxophoto, que la propera seria l'última en la que us proposaria la descoberta de més autors que han participat a la vuitena edició, la del 2.014, dedicada a les lluites ( borrokak ). Amb les entrades "Peixos i formigues", "Nyaba i Pieter", "Boushra i Steven", "Pha i Raphaël", " Mikel i Martí", i la d'avui "Jesús i Philip" , haurem vist onze de les vint-i-una propostes que omplien Getxo.
Començo amb Jesús de Echebarría, nascut a Bilbao l'any 1.882 en una família burgesa, va fer estudis mercantils i l'any 1.903 entrà a treballar al Banco de Bilbao; feina que va perdre durant deu anys per motius polítics. Era un gran aficionat a la fotografia estereoscòpica. Al carrer Amezti 6, ens esperava la proposta Estereoscópico.


Com fotògraf amateur que vivia a Euskadi, va poder ser testimoni d'importants esdeveniments històrics. Abans de la Guerra Civil havia visitat Gernika i fotografiat la ciutat, els monuments i l'arbre simbòlic.

  
Hi va tornar després de la gran destrucció  i una altra vegada abans de la reconstrucció de Gernika. Les seves fotografies estereoscòpiques també van captar als miners i les seves condicions de treball, els moviments polítics, la cultura basca,...
Estereoscópico és un projecte iniciat l'any 2.009 quan l'arxiu privat amb 2.000 plaques estereoscòpiques es recupera i després de la seva restauració es poden veure les fotografies.


S'han processat les plaques i un cop digitalitzades i restaurades es van poder compondre i reproduir anàglifs que són imatges que es poden veure en tres dimensions utilitzant unes ulleres especials.


Jesús de Echebarría ja va ser un dels fotògrafs protagonistes de Getxophoto 2.013, la seva va ser una de les exposicions de més èxit. Estereoscópico també ha visitat el Museu Guggenheim de Bilbao.
Deixem el centre d'Algorta per baixar al Puerto Viejo i tornar als Jardins de Ereaga, al costat del mar, on hi havia les fotografies de Philip Blenkinsop. Aquest fotògraf nascut l'any 1.965 al Regne Unit va començar la seva carrera als 21 anys treballant per un diari de Sydney; però aviat descobrí que la feina no li agradava perquè era massa repetitiva. Va vendre el seu cotxe, es comprà una Leica , alguns objectius i un bitllet per Tailàndia. És un enamorat del Sud-est d'Àsia. A la propera fotografia podeu veure al comissari de Getxophoto, Chistian Caujolle, presentant la proposta d'en Philip.


Amb la seva feina com fotògraf freelance ha retratat magistralment els camps de refugiats a la frontera entre Tailàndia i Cambodja, Timor Oriental, Burma, Indonèsia, Nepal. Fotografies que capten el conflicte i la fragilitat.


La sèrie "Lluitadors per la Llibertat Fighters" ( Falintil's Freedom Fighters), Fighters és un acrònim de Forças Armadas de Libertação e Independência de Timor-Leste ( Timor Oriental), està formada per quatre fotografies gegants que gairebé són retrats d'estudi, en els que Philip fa de fotògraf i el combatent posa per ser fotografiat.


En Philip algunes vegades escriu sobre les seves fotografies. Fa comentaris, explica sentiments, experiències. Ell pensa i ens fa pensar...Té molt clar que la fotografia ha de fer sentir al que la mira


Recordeu que a finals del proper estiu Getxo viurà el seu novè festival de fotografia i que serà el tercer i últim any en que el comissari serà en Chistian Caujolle, un gran luxe.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada