diumenge, 25 de gener del 2015

Hressingarskálinn.

Passejant per Reykjavík et sorprèn la quantitat de cafeteries i bars plens de gent. Està clar que són un punt de trobada on observar les relacions socials. Aquests petits espais, que durant el dia són cafès, es transformen a la nit en sales de concerts i de ball. En aquest país el concepte de dia i nit és molt diferent al nostre, ja que a l'estiu es fa fosc a les dotze i el Sol torna a sortir a les tres de la matinada; i a l'hivern és a l'inrevés i només tenen tres hores diàries de llum...
Al carrer Austurstræti 20, trobem el protagonista de l'entrada d'avui. Hressingarskálinn, conegut col·loquialment com Hressó, és un dels edificis més antics de la ciutat.


Aquesta cafeteria restaurant va obrir les seves portes l'any 1.932, però la seva història es remunta fins al segle XIX. Si us fixeu en el plafó informatiu que hi ha a la dreta, descobrireu que fa una colla d'anys l'espai era punt de reunió d'intel·lectuals i escriptors.


Estem en un dels llocs destacats de Reykjavík Bókmenntaborg Reykjavík Ciutat de la Literatura ). En aquest cafè molts dels autors més coneguts de la capital islandesa, van buscar-hi refugi, aliment i " aliment del pensament"...


El més conegut dels parroquians de Hressó fou el poeta modernista Steinn Steinarr ( 1.908 - 1.958 ), que afirmava als que el criticaven per passar molt temps als cafès de la ciutat: "Dels meus cafès surt la meva educació superior". 


Aquest bar, cafeteria, restaurant i club nocturn del centre de la ciutat, té una història fascinant. La casa va ser importada de Suècia l'any 1.805 i construïda al carrer  Austurstræti  número 5 ( actualment el número del carrer és el 20). El primer resident fou Hans Wollner Koefoed, que era el sheriff. Després va ser fleca i posteriorment, la primera farmàcia de  Reykjavík...Un gran incendi destruí les cases veïnes l'any 2.007, però Hressó es va salvar. 


Font fotografia: bókmenntaborg.is

Durant la segona Guerra Mundial i els anys posteriors va ser lloc de trobada d'artistes i poetes. Malgrat ser gairebé desconegut fora d'Islàndia, Steinn Steinarr és un dels més grans poetes del país. Cal dir que hi ha molt poques traduccions de la seva obra, fet que dificulta la seva lectura. Considerat poeta modernista, també dominava la poètica islandesa tradicional. Els seus poemes són molt actuals, ja que molts parlen de la lluita contra la tirania que suposa el poder corrupte... La seva obra més coneguda és " El temps i l'aigua".  
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada