dijous, 1 de gener del 2015

De mercat minorista a centre cultural.

L'octubre passat a l'entrada " Història, fotografia i gastronomia" us presentava el restaurant El 300 del Born. Comentava que en una propera entrada em centraria en els esdeveniments que ha viscut aquest espai. Torno avui al passeig de Born per entrar en un dels mercats amb més història del nostre país. La demolició de la fortalesa de la Ciutadella va suposar un replantejament urbanístic d'aquesta zona de la capital catalana. L'Ajuntament de Barcelona va projectar la construcció d'un mercat cobert on anirien les parades del vell Born, el mercat d'origen medieval del barri, i les de la vella Peixateria que s'havia enderrocat. L'any 1.871, Josep Fontseré i Mestre guanyà el concurs públic per fer el nou mercat.


Interior del mercat del Born 1.906. Fotografia de Frederic Ballell. Arxiu fotogràfic de Barcelona.

La proposta de Fontseré, un mercat de ferro i vidre, va ser el primer de la ciutat que es va fer amb aquesta tendència d'avantguarda a Europa. Inaugurat l'any 1.876, el barri de la Ribera lluïa un mercat d'unes dimensions i una grandiositat impactant, un espai de 8.000 metres quadrats. Durant mig segle va ser un mercat minorista on predominava la venda de peix. El creixement de Barcelona requeria d'un mercat central de fruita i verdura, per això l'any 1.921 el Born va començar una nova etapa com a mercat de majoristes de fruita i verdura.


Exterior del mercat del Born 1.915-1.925. Fotografia: Ritma. Arxiu fotogràfic de Barcelona.

La inauguració de Mercabarna l'any 1.971 va suposar el tancament del mercat del Born. El moviment veinal va salvar l'edifici d'un enderrocament segur, previst al Pla d'Ordenació del Casc Antic. L'any 1.997 l'Ajuntament i el Ministerio de Educación y Cultura van aprovar un projecte perquè acollís la Biblioteca Provincial. El projecte es va paralitzar al trobar l'impressionant jaciment arqueològic que estava sota del mercat.


L'any 2.002 s'anuncia que les restes de la Barcelona del 1.714 es conservaran, però d'entrada, continua el projecte de la biblioteca. Un any després es descarta fer-hi la biblioteca i s'opta per un centre museístic i cultural. Així nasqué El Born Centre Cultural on tothom pot passejar-hi i des de la balconada veure com era el barri de la Ribera tres-cents anys enrere. 


No és un jaciment qualsevol ja que podem observar-hi seixanta cases, cap sencera, nou carrers, una part del Rec Comtal i del "Merdançar", la claveguera més important de la Barcelona medieval i moderna.


El jaciment es divideix en tres parts que ens mostres les zones: dels artesans, de l'oci i dels pescadors. El que veureu des de la balconada és el jaciment amb trama urbana d'època medieval i moderna més important d'Europa.


És difícil poder fer excavacions tan grans a l'interior de les ciutats. El que també dóna molt valor al jaciment és la suma de les restes arqueològiques de cases o tallers i dels documents que en fan referència.


L'any que ahir vam acabar, es va presentar la proposta Ruta 1.714 que ens permet  veure i gaudir gastronòmicament dels escenaris de la Guerra de Successió. Una de les visites obligades d'aquesta ruta és El Born Centre Cultural de Barcelona.


Promocional BornCC from Barcelona Cultura on Vimeo.

No oblideu visitar aquest centre cultural quan esteu per Barcelona, on podeu simplement donar un cop d'ull a les retes des de la balconada, fer una visita guiada o tastar els plats que prepara el restaurant "El 300 del Born", amb una elaboració molt similar a la de fa tres-cents anys.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris: