dijous, 17 de maig del 2018

Biblioteca Pare Gual i Pujadas ( Ateneu Canetenc ).

Després de visitar virtualment la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner on vàrem gaudir de la Casa Domènech ( l 'espai familiar obra d'un dels mestres del modernisme català ) i la Masia Rocosa ( vell mas del segle XVII que fou el taller estudi del genial arquitecte ), avui ens fixarem en l'edifici que hi ha just davant: l'Ateneu Canetenc.


L'edifici és una de les primeres obres de Lluís Domènech i Montaner. Aquesta petita joia modernista, construïda entre els anys 1.885 i 1.887, ha tingut funcions molt diverses...


Inicialment fou la seu dels lliberals de Canet de Mar, després la seu de Foment Catalanista i posteriorment Ateneu Obrer. Durant el franquisme es dedicà a l'obra sindical d'Educación y Descanso. Actualment és la biblioteca pública Pare Gual i Pujadas.


La biblioteca és un edifici de dues façanes que miren a la Riera de Sant Domènec i al carrer Ample. A la primera planta, en el punt on es troben les dues façanes hi ha una torratxa que podeu observar a la fotografia anterior.


Les façanes estan decorades amb pintures amb motius heràldics, sanefes, icones del catalanisme i referències literàries. Una gran balconada amb una magnífica barana de ferro forjat ressegueix tota la primera planta de l'edifici.


Si ens fixem en el coronament de la façana orientada a la Riera de Sant Domènec ( la que apareix a la segona fotografia de l'entrada d'avui ) veureu que sobre la gran rosassa  dos dracs de ferro sembla sostenen la senyera, com podeu apreciar a la fotografia anterior.


Si visiteu la Masia Rocosa just en l'espai on el masover virtual us dóna la benvinguda i us convida a seure per visionar la projecció trobareu els mateixos dracs...


La rehabilitació de l'edifici es va fer amb el projecte inicial de Pere Armadàs Bosch i el projecte final de Joan Domènech. A partir de fotografies antigues es van reconstruir les pintures murals de les façanes després de renovar-ne l'estuc. Es recuperaren les finestres de la torratxa que s'havien tapiat. L'interior de la biblioteca i la coberta són de nova construcció perquè estava molt malmès. Afortunadament les dues façanes es van poder rehabilitar.


L'entrada a la biblioteca es va fer per la nova façana lateral, un espai que anteriorment ocupaven els enderrocats escenari del teatre, els camerinos i una fleca que estava a la planta baixa i separava l'Ateneu Canetenc de la veïna Casa Roura, una altra joia del modernisme obra de Lluís Domènech i Montaner construïda entre 1.891 i 1.892. Aquests enderrocs han creat una petita plaça entre els dos edificis modernistes.


La biblioteca Pare Gual i Pujadas fou una de les primeres biblioteques creades a Catalunya quan la Mancomunitat es proposà fer la Xarxa de Biblioteques Populars als pobles. S'inaugurà al desembre de 1.919 en un edifici de nova construcció al passeig de la Misericòrdia. L'any 1.999 es traslladà a l'edifici de l'antic Ateneu Canetenc.
L'entrada a la biblioteca contrasta amb la resta de l'edifici modernista, però l'obra nova i la centenària combinen perfectament en aquest municipi del Maresme.


La biblioteca té uns fons d'uns 49.000 volums, dels quals 34.000 són llibres. Podeu consultar-hi 90 títols de revistes, 7 diaris, 7 subscripcions en línia i uns 11.500 documents audiovisuals de diversos formats. A la planta baixa trobem la sala infantil i a la primera planta la sala d'adults amb servei de revistes, música, col·lecció local, internet. En un altell hi ha la resta de fons.


Les germanes Maria i Mariana Bosch encarregaren a Lluís Domènec i Montaner la construcció d'aquest edifici que fou el primer que l'arquitecte construí a Canet de Mar. L'ojectiu de les germanes Bosch era crear una societat anomenada Ateneu Canetenc al servei del Partit Liberal en contraposició al Casino Canetenc del Partit Conservador.


Si visiteu Canet de Mar, guardeu una estoneta del vostre temps per mirar i admirar els edificis modernistes dels que presumeixen, amb molta raó, els canetencs.
Atentament.
Senyor I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada