dimarts, 29 de maig del 2018

Pasabolo tablón, entre el Asón y el Nervión (1).

Passejar per la vall i municipi de Soba és difícil d'oblidar. És el tercer municipi de Cantàbria i abraça al sud a la província de Burgos i a l'est a la de Bizkaia. Pura màgia endinsar-se en els seus boscos de faigs, roures, alzines i castanyers.


Els verds són els protagonistes d'una vall amb vint-i-set poblacions en les que viuen unes mil dues-centes cinquanta persones. Les petites carreteres serpentegen fins a cada nucli habitat...


Avui ens aturarem a La Gándara de Soba, concretament a la bolera de Pasabolo tablón, en la que el passat 6 d'agost es celebrà el Campionat d'Espanya 2ª Individual d'aquest esport tradicional.


Aquest esport de bitlles, amb orígens no gaire clars, es juga entre els rius Asón ( Cantàbria ) i Nervión ( País Basc). concretament a la margen izquierda de la ria de Bilbao ( Ibai-Ezkerraldea ). A les boleras hi ha dues zones, la de tiro ( que podeu veure a la fotografia anterior ) i la de rayas ( a la fotografia següent ).


Apropant-se a la zona de tiro permet descobrir els elements essencials d'aquest esport-joc tradicional. A la propera fotografia podeu veure la bola de fusta dura ( pomera o auró blanc ) que pesa entre 6 i 7 quilograms pels jugadors adults. Al forat petit s'introdueix el dit polze i al gran, la resta de la mà. L'argila que observeu a la imatge té una explicació...


Els bolos ( bitlles ), de forma cilíndrica, estan fets amb branques d'alzina o l'aladern. Cada bitlla pesa uns 200 grams i mesura 320 mm d'alçària i 30 mm de diàmetre.


L'argila també és imprescindible per jugar al pasabolo tablón. S'utilitza per fixar les tres bitlles als forats ( cajas ) que hi ha al final del carril de fusta.


Cal ser molt hàbil per fer d'armador, perquè la col·locació de les bitlles és fonamental per aconseguir una bona puntuació.


Si les col·loca verticalment. aconseguirà més altura quan surtin disparades per l'impacte de la bola. Aquesta posició és imprescindible els dies que hi ha vent.


Si l'armador les inclina lleugerament en direcció al llançament, un cop hagin caigut a terra després de "volar", avançaran més rodolant sobre elles mateixes.


La zona de tiro on es produeix el llançament té dues parts: la d'agafar impuls per llençar la bola amb precisió i força sobre el tablón, i el carril de fusta lleugerament acanalat de vuit metres de llarg, al final del que hi ha tres forats ( cajas ) en els que amb argila fixem les bitlles. Entra bitlla i bitlla hi ha un metre.


Arriba el gran moment, cal agafar la bola, aconseguir l'impuls necessari, llençar-la amb precisió i força sobre el tablón...


... i seguir atentament amb la mirada la trajectòria de les tres bitlles que han sortit disparades a gran velocitat per l'impacte de la bola.
Si voleu descobrir les normes del joc i fer un petit tastet del Campionat d'Espanya, no deixeu de seguir el blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada