dimecres, 9 de maig del 2018

Cases singulars de Lleida ( 20 ).

Continuem la descoberta del Pla dels Gramàtics on a l'entrada anterior vàrem recordar les saboneries, l'antiquíssima fàbrica de sabó propietat de la Paeria, que acolliren les aules de la Universitat més antiga de Catalunya -l'Estudi General de Lleida- creat l'any 1.300 per Jaume el Just.


Els setges que patí Lleida implicaren la mort de l'Estudi General i que els seus edificis es destinessin l'any 1.735 a casernes. L'enderroc d'aquestes casernes deixà al descobert les restes de l'antiga universitat lleidatana. El Mercat de Pla, protagonista de l'entrada d'avui, s'edificà entre 1.920 i 1.922 sobre l'espai que va ser la casa del Rector de l'Estudi General i posteriorment caserna.


Quan hi passegeu penseu que aquest Pla dels Gramàtics fou el que avui anomenem Campus i posteriorment al militaritzar-se la zona, les aules abans plenes d'estudiants i professors, s'ompliren de militars. Un cop enderrocades les casernes l'espai acull actualment uns blocs socials ( Blocs Grup El Pla ) i un mercat municipal ( El Mercat de Pla).


Francesc de Paula Morera i Gatell, que fou arquitecte municipal de Lleida durant trenta-cinc anys, des de 1.906, s'encarregà de la direcció d'obra. L'arquitecte responsable del projecte va ser Joaquim Porqueres.


El Mercat del Pla forma part del Catàleg i Pla Especial de Protecció dels Elements d'Interès Històric Artístic i Arquitectònic de Lleida i, a més a més, és un Bé Cultural d'Interès Local.
A la fotografia anterior de detall podeu veure la decoració de les finestres, i a la següent -també de detall- el mosaic de ceràmica amb l'escut de Catalunya que hi ha al frontó de la façana del carrer Sant Martí, la que mira a la Seu Vella.


Però si ens fixem en el frontó de la façana orientada a la Plaça dels Gramàtics el mosaic ceràmic, com podeu apreciar a la fotografia de detall següent, està dedicat a l'escut de la nostra petita ciutat.


De planta rectangular, el mercat és una edificació aïllada amb les dues façanes principals a llevant i a ponent. Les quatre façanes, idèntiques dos a dos, combinen el maó vist, el mur arrebossat i les decoracions ceràmiques de les finestres.


A les dues façanes principals un gran arc de mig punt acull les portes d'entrada al mercat. A les dovelles dels dos arcs, tal com podeu observar a la fotografia anterior, podem llegir ANY 1918. Però l'edifici es construí entre els anys 1.920 i 1.922. Potser les dovelles ens recorden l'any en que Joaquim Porqueres va fer el projecte...


L'arquitecte Carles Sáez Llorca fou l'encarregat de rehabilitar el mercat en dues fases. La primera finalitzà l'any 2.010, i la segona es va fer entre els anys 2.012 i 2.013. Les dues actuacions van costar gairebé un milió d'euros, finançats per l'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Cultura. A la façana que mira a la plaça dels Gramàtics hi ha unes escales per accedir a la porta d'entrada plenes de males herbes perquè per aquest espai per salvar el desnivell entre el carrer Sant Martí i la Plaça dels Gramàtics ja fa molt temps que no hi accedeix ningú...


En la primera fase de la rehabilitació de l'antic mercat modernista es va consolidar l'estructura de l'edifici, reformar la coberta, reparar la façana, i sanejar els murs i pilars. La segona fase consistí  en l'adequació interior del mercat. Tota una feinada col·locar aïllants, paviments, revestiments, instal·lar llum, aigua, comunicacions...
L'abril del 2.014 la nova proposta del Mercat del Pla obrí les portes amb uns sèrie d'oulets de primeres marques de moda que oferien de forma intermitent els seus productes amb grans descomptes.


He de confessar-vos que em vaig emocionar la primera vegada que donava un cop d'ull a la nova proposta comercial perquè quan era un nen petit anava a comprar al Mercat Municipal de Pla. No esperava tornar a veure la font en la que havia begut ja fa cinquanta anys. Per un instant vaig tornat a ser un nen petit...


Malauradament, i malgrat l'esforç del Pla de Barris del Centre Històric, la proposta del nou mercat del Pla tancà les seves portes l'abril de l'any passat.
Baixem les escales plenes de males herbes per aturar-nos un moment a donar un cop d'ull al punt on es troben els carrers Cavallers i Tallada...


Els edificis protagonistes de la fotografia anterior estan relacionats amb dos destacats lleidatans nascuts la segona meitat del segle XIX. Al centre de la imatge tenim la casa on nasqué el compositor i pianista Enric Granados i Campiña ( 1.867 - 1.916 ). A la casa de la dreta visqué la seva infantesa Salvador Seguí Robinat ( 1.886 - 1.923 ) El Noi del Sucre, nascut a Tornabous. En Salvador fou un dels líders més destacats del moviment anarcosindicalista de principis del XX.
A la propera fotografia de detall podeu veure una de les dues plaques que hi ha a la casa nadiua de l'Enric Granados, que li dedicà la ciutat de Lleida.


Les finestres estretes i allargades distribuïdes per les quatre façanes del mercat, són les protagonistes de l'edifici. A les façanes del carrer de la Universitat i de la Plaça dels Gramàtics encara podem veure part de les estructures metàl·liques que sostenien els coberts laterals.


Però encara queda una mica de vida comercial a l'antic mercat modernista, concretament al soterrani al que podeu accedir per la Plaça dels Gramàtics. Entreu, entreu, i obriu bé els ulls.


Si us agrada la brocanteria podreu remenar entre una colla d'objectes usats que no tenen més de cent anys. També podeu trobar-hi alguna antiguitat però la brocanteria és la protagonista principal.


Deixem el Mercat del Pla esperant que una nova proposta engrescadora torni a omplir-lo de vida i de gent, imprescindible per impulsar la zona.
Atentament.
Senyor I

1 comentari: