dijous, 21 de març del 2019

Antonio López a Planta.

Continuem el passeig que vàrem iniciar el passat mes de setembre pel complex industrial de La Plana del Corb que Sorigué té a Balaguer. El primer espai que visitàrem virtualment fou la nau que acull l'obra mestra de Juan Muñoz, a la que vaig dedicar tres entrades, Gràcies al projecte PLANTA des del 30 d'octubre del 2.017 i durant cinc anys podrem gaudir a les terres lleidatanes amb Double Bind.
El segon espai que us vaig mostrar va ser el refugi antiaeri de l'antic Camp d'Aviació Militar Republicà on es pot visionar The Return del videoartista novaiorquès Bill Viola. També vàrem donar un cop d'ull a l'edifici en construcció, amb parets de tàpia de terra, que acollirà tres propostes més del videoartista.
L'edifici d'arquitectura minimal que acull tres quadres gegantins d'Anselm Kiefer fou la tercera visita, i avui tronarem a tocar del refugi antiaeri per admirar Carmen despierta- Día, d'Antonio López.


Visitar el complex industrial a la primavera té premi perquè les flors de la ginesta embelleixen la magnífica passejada. Emmarcades per una colla d'oliveres els dos caps monumentals d'un nadó, "Día" i "Noche" estan davant per davant. 


Només vaig poder veure "Carmen despierta-Día" perquè "Carmen dormida-Noche" en aquell moment estava cedida a l'exposició que el Palau de la Música Catalana dedicà a l'artista de Tomelloso, al cor de La Mancha.


Els dos caps representen a la seva neta Carmen quan tenia sis mesos. Una amb els ulls oberts - Día - i  l'altra amb els ulls tancats -Noche-. Com podeu veure a la propera fotografia, baixant del turó on hi ha les dues escultures, centenars de peces de formigó ens recorden que estem en un complex industrial.
Les escultures de bronze són de grans dimensions: 209 X 239 X 248 centímetres - Día- i 198 X 223 X 241 centímetres - Noche-, i pesen més de 1.200 quilograms...


Gràcies a la Fundació Sorigué des del maig del 2.012 i durant deu mesos 35.000 visitants vàrem gaudir intensament de l'exposició temporal dedicada a Antonio López que acollí el seu espai museístic de la ciutat de Lleida, a l'avinguda de l' Alcalde Pujol. Una mostra amb més de mig centenar de peces entre pintures, dibuixos i escultures. Aquells mesos " Día" s'ubicà a la rotonda que hi ha a tocar de la Fundació Sorigué.


La plaça de sant Joan fou l'altre espai públic de la ciutat de Lleida que va lluir i presumir durant deu mesos de "Carmen dormida- Noche".


El dia 22 de juny del 2.012 un camió-grua que portava una mena de gàbia de fusta amb un gran objecte tapat amb una tela negra entrà a la plaça de sant Joan i seguint les instruccions d'Antonio López, els operaris de Sorigué van col·locar "Carmen dormida- Noche" al lloc decidit pel pintor i escultor de Castella. En tot moment ens regalà als afortunats que vàrem compartir el moment la seva felicitat...


La rialla permanent, la senzillesa d'un geni i les seves emocionades explicacions foren un magnífic i inoblidable regal.
Atentament.
Senyor i


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada