divendres, 29 de març del 2019

Aqua a l'Arxiu Capitular ( 2 ).

Al juny de l'any passat, us recomanava visitar l'exposició Aqua, una mostra de documents relacionats amb l'aigua, organitzada per l'Arxiu Capitular de Lleida. Aquella entrada fou una petita pinzellada per animar-vos a visitar-la, però ja vaig dir-vos que més endavant us explicaria detalladament alguns dels documents exposats. Comencem avui aquesta descoberta.


Només entrar a l'espai expositiu hi ha dues taules que formen el Panell 1. El document protagonista de la primera taula és el pergamí que podeu veure al centre de la fotografia anterior i a la propera fotografia. És un plànol de 760 X 500 mil·límetres de distribució de les zones de diferents propietaris a la Partida de Fontanet.


Al dors del pergamí es pot llegir el text següent: " Plan de las terras de Sardana de la horta de Lleyda, partida de Fontanet, que vui posseheix lo convent de Sant Agustí de dita ciutat... no se sab quan se feu este mapa". Per l'estil i elaboració cal situar-lo al segle XVII.


La Partida de Fontanet era tot el territori de l'altra banda del Segre. A la fotografia anterior de detall, la torre Cerdana  - actualment desapareguda- és la construcció de la dreta i a la propera fotografia que mostra la llegenda del pergamí és el número 12 ( escrita com Serdana ). Aquesta torre estava prop del convent. El número 13 de la llegenda és l'hort dels frares tancat de la torre Serdana. El número 20 correspon al riu Segre.


Deixem el pergamí per fixar-nos en el llibre d'actes capitulars situat  a la seva esquerra i que està obert per l'acta del 29 d'octubre de 1.873.


A les actes hi ha diferents referències a les absències per malaltia i dels banys d'aigües minerals i medicinals que els Canonges feien als balnearis catalans. A la propera fotografia de detall, després del primer punt i a part, podem llegir: " Se leyó un certificado que presentó el Illtre Sr Dean de que se necesitaba tomar aguas y baños de Caldas de Montbuy y se tomó en cuenta para tenerle presente durante su ausencia".


Si sorprenent és el llibre d'actes capitulars el de la seva dreta, ja a la segona taula, deixa bocabadat perquè podem llegir-hi rogatives per la pluja, Ad petendam pluviam, que acostumaven a ser processons que es feien fora i dins dels temples...


La propera fotografia és de la carta en la que la confraria de llauradors prega al Capítol que faci la processó del trasllat del Sant Crist Trobat, des de Sant Llorenç fins a la Catedral, per tal que els lliuri de l'epidèmia de garrapatells ( xinxa del blat ) que afecta als camps de blat i de la sequera.


La propera fotografia de detall ens permet llegir a la segona i tercera línia  ... el Señor nos libre de dho insecto y nos de agua saludable.... Al final de la quarta línia i al començament de la cinquena fa referència al  ....solemnemte el Sto Christo hallado...


A Lleida ja no es fan aquestes processons demanant pluja, però el Sant Crist Trobat el podeu visitar a l'església de Sant Llorenç tal com vàrem fer a l'entrada "Entrem a Sant Llorenç". Si cliqueu a l'enllaç anterior podreu recordar el que diu la tradició sobre aquesta imatge amb història accidentada.
Però a l'exposició Aqua encara ens queden moltes més sorpreses. A la propera entrada que li dedicaré descobrireu l'illa de Mallorca de Lleida...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada